DUSZONY ŁOSOŚ Z CUKINIĄ

Łosoś z cukinią

Na poczekaniu w kilka minut stworzyłam coś naprawdę pysznego i świetnie komponującego się. Łosoś z cukinią świetnie smakuje tak po prostu – sam lub z chlebem. Przygotowaną “bazę” można wykorzystać także do przygotowania dań z makaronem lub ryżem – zarówno na ciepło jak i na zimno w wersji sałatkowej. Łososia możesz zastąpić tańszym pstrągiem łososiowym.

ŁOSOŚ Z CUKINIĄ – SKŁADNIKI:

  • 30 dkg filetu z łososia bez skóry
  • 1-2 cukinie
  • 2-3 ząbki czosnku lub więcej jeśli lubisz czosnkowe smaki
  • 25 dkg serka mascarpone
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE:

  1. Cukinię opłukać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach, oprószyć solą i przełożyć na sitko. Po kilku minutach odcisnąć nadmiar wody.
  2. Rybę osuszyć ręcznikiem papierowym, następnie pokroić na mniejsze kawałki.
  3. Na dużej patelni rozgrzać oliwę, włożyć pokrojonego łososia, oprószyć solą i obsmażyć ze wszystkich stron.
  4. Rybę zdjąć z patelni i w jej miejsce włożyć cukinię. Smażyć kilka minut.
  5. Dodać czosnek i razem smażyć jeszcze kilka minut.
  6. Do cukinii dodać łososia i serek mascarpone. Wymieszać i doprawić solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Chwilę trzymać na ogniu, aby smaki połączyły się.

Gotowe danie możesz podać z chlebem, ryżem, makaronem lub gotowymi kluseczkami gnocchi. Smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Zobacz mój profil na FB.

Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

4 komentarze

  1. Zrobione! Wyszło bardzo dobre 🙂
    Moje modyfikacje: cukinia drobno pokrojona (nie lubię myć tarki), serek kanapkowy Twój Smak zamiast Mascarpone.

    Pozdrawiam i do następnego gotowania!
    Aga

Zostaw komentarz