Na poczekaniu w kilka minut stworzyłam coś naprawdę pysznego i świetnie komponującego się. Łosoś z cukinią świetnie smakuje tak po prostu – sam lub z chlebem. Przygotowaną „bazę” można wykorzystać także do przygotowania dań z makaronem lub ryżem – zarówno na ciepło jak i na zimno w wersji sałatkowej. Łososia możesz zastąpić tańszym pstrągiem łososiowym.
ŁOSOŚ Z CUKINIĄ – SKŁADNIKI:
- 30 dkg filetu z łososia bez skóry
- 1-2 cukinie
- 2-3 ząbki czosnku lub więcej jeśli lubisz czosnkowe smaki
- 25 dkg serka mascarpone
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
- Cukinię opłukać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach, oprószyć solą i przełożyć na sitko. Po kilku minutach odcisnąć nadmiar wody.
- Rybę osuszyć ręcznikiem papierowym, następnie pokroić na mniejsze kawałki.
- Na dużej patelni rozgrzać oliwę, włożyć pokrojonego łososia, oprószyć solą i obsmażyć ze wszystkich stron.
- Rybę zdjąć z patelni i w jej miejsce włożyć cukinię. Smażyć kilka minut.
- Dodać czosnek i razem smażyć jeszcze kilka minut.
- Do cukinii dodać łososia i serek mascarpone. Wymieszać i doprawić solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Chwilę trzymać na ogniu, aby smaki połączyły się.
Gotowe danie możesz podać z chlebem, ryżem, makaronem lub gotowymi kluseczkami gnocchi. Smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Zobacz mój profil na FB.
4 komentarze
świetne połączenie:)
genialne! własnie takiego przepisu szukałam :-))) dzisiaj robię na obiad 🙂 pozdrawiam
Dzisiaj zrobilem – rewelacja – wszystkim smakowalo 🙂
Zrobione! Wyszło bardzo dobre 🙂
Moje modyfikacje: cukinia drobno pokrojona (nie lubię myć tarki), serek kanapkowy Twój Smak zamiast Mascarpone.
Pozdrawiam i do następnego gotowania!
Aga