CHLEBEK KEFIROWY NA SODZIE

Chlebek kefirowy na sodzie

Przepis na bardzo prosty i szybki do zrobienia chlebek kefirowy na sodzie. W mojej wersji upieczony na mące pełnoziarnistej. Chlebek jest naprawdę smaczny, a czas jego przygotowania łącznie z pieczeniem to około 40 minut, na bazie tego przepisu upiekłam dla nas chlebek do wielkanocnej święconki.

SKŁADNIKI NA CHLEBEK KEFIROWY NA SODZIE:

  • 1/2 kg mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 5 g soli
  • 5 g sody oczyszczonej
  • 400 ml kefiru

PRZYGOTOWANIE:

  1. Składniki sypkie przesiać do miski, dodać kefir i wymieszać robotem.
  2. Uformować chlebek lub przełożyć do formy.
  3. Piec w temperaturze 200 stopni przez 30 minut – powinien mieć złotobrązową skórkę.

Zapraszam do obserwowania mojego profilu na FB.

Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

2 komentarze

Zostaw komentarz