Dzisiaj w ramach wariactwa związanego z Tłustym Czwartkiem chciałabym przypomnieć, że niektórzy są na diecie. Ja dziś proponuję chociaż dietetyczny, ale za to bardzo smaczny obiad. Sos pomidorowy wzbogacony potężną dawką białka z fasoli będzie rewelacyjnym uzupełnieniem makaronu z mąki pełnoziarnistej. Taki makaron z sosem pomidorowym danie można podać w ramach posiłku węglowodanowego w I fazie metody Montignac.
Jeśli zmagasz się z insulinoopornością, takie danie warto wzbogacić dodatkiem świeżych warzyw, np sałaty, startej marchewki. Jeśli szukasz innych przepisów z niskim indeksem glikemicznym- zapraszam tutaj.
SKŁADNIKI NA MAKARON Z SOSEM POMIDOROWYM:
(na 3-4 osoby)
- 1 cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 1/2 l passaty pomidorowej
- 1 puszka białej fasoli
- sól, pieprz, do smaku
- łyżka pasty z tamaryndowca (można dodać do smaku sos Worcestershire)
- odrobina oliwy do posmarowania patelni
- kilka marynowanych papryczek chilli (opcjonalnie)
- 20 dkg makaronu pełnoziarnistego
PRZYGOTOWANIE:
- Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek rozgnieść. Na patelni na wolnym ogniu delikatnie podsmażyć oprószoną solą cebulę (w II fazie można dodać oliwy zdecydowanie więcej).
- Dodać sos pomidorowy i roztarty czosnek, gotować aby zredukować sos.
- Fasolę zmiksować blenderem.
- Dodać pastę z tamaryndowca oraz fasolę i pokrojone papryczki, następnie doprawić solą i pieprzem (sos ma być dość pikantny) i gotować jeszcze przez kilka minut.
- Makaron ugotować al dente, w dużej ilości osolonej wody i od razu podać z sosem, a przed podaniem posypać świeżo zmielonym pieprzem.
Zapraszam do obserwowania mojego profilu na FB.