Ten przepis czekał na swoją premierę wiele, wiele lat – pochodzi z jakiegoś archiwalnego numeru Dziecka – nawet nie wiem, czy ta gazeta jeszcze się ukazuje. Od zawsze był w moim segregatorze, no a teraz zagościł na naszym stole. Chińskie jajka w marynacie z herbaty i sosu sojowego wyglądają naprawdę fajnie.
SKŁADNIKI NA CHIŃSKIE JAJKA HERBACIANE:
- 6 jajek ugotowanych na twardo
- łyżka soli
- 2 łyżeczki sosu sojowego
- łyżeczka pieprzu
- 2 łyżki czarnej herbaty liściastej
- 2 gwiazdki anyżu
PRZYGOTOWANIE:
- Ugotowane jajka ostudzić w zimnej wodzie i delikatnie obtłuc łyżeczką, tak aby całe pokryły się pajęczynką pęknięć – nie należy ich obierać.
- Do rondelka włożyć wszystkie składniki, ułożyć jajka i zalać wodą, tak aby przykryła jajka. Doprowadzić wodę do wrzenia i na wolnym ogniu gotować 20 minut.
- Przed podaniem jajka obrać, można pokroić lub podać w całości z dodatkiem majonezu, sosu czosnkowego, chrzanowego lub tatarskiego.
Jeden komentarz
W sam raz na zbliżające się Święta Wielkanocne;)