Jedna z najlepszych sałatek. Sałatka brokułowa z fetą i sosem czosnkowym oraz prażonymi płatkami migdałów. Idealna kompozycja smakowa, świetna na imprezę lub rodzinną kolację. Powinnam pewnie napisać o niej sałatka Beaty, ponieważ to u niej spróbowałam jej pierwszy raz i od razu się zakochałam. Zresztą nie tylko ja. Potem robiłam już sama i za każdym razem ktoś, kto pierwszy raz jej próbował – też prosił o przepis…
SKŁADNIKI – SAŁATKA BROKUŁOWA:
- 1 duży brokuł lub dwa mniejsze
- 1 opakowanie sera feta
- 50-100 g płatków migdałowych
NA SOS CZOSNKOWY:
- 2/3 szklanki majonezu
- 1/3 szklanki jogurtu naturalnego
- 1-2 ząbki czosnku
- sól
PRZYGOTOWANIE:
- Brokuła podzielić na różyczki, ugotować go na półtwardo (najlepiej na parze) i ostudzić.
- Migdały uprażyć na patelni pilnując aby się nie przypaliły.
- Ser pokroić w kostkę.
- Czosnek rozetrzeć z solą. Wymieszać z majonezem i jogurtem.
- Brokuła ułożyć w dużym naczyniu, na to wyłożyć kawałki sera, wszystko zalać sosem czosnkowym, a wierzch posypać płatkami migdałowymi.
Zapraszam do obserwowania mojego profilu na FB.
Jeden komentarz
robię bardzo podobną ale zamiast fety dodaję błekitny lazur – sałatka "śmierdzi" w lodówce, ale smakuje niesamowicie