CHOLE CHAAT – CIECIERZYCA Z POMIDORAMI

Chole chaat, czyli ciecierzyca z pomidorami

Chole chaat, czyli ciecierzyca z pomidorami to proste i niezwykle szybkie (pod warunkiem posiadania ugotowanej ciecierzycy) w przygotowaniu danie. Bardzo aromatyczne i niezwykle rozgrzewające – w sam raz na taką pogodę.

Pomysł zaczerpnęłam z książki „Szczypta smaku… Indie”.

SKŁADNIKI:

  • 20 dkg suchej ciecierzycy lub 2 puszki gotowej
  • 2 łyżki oleju
  • 1 mała cebula
  • 1 czubata łyżeczka ziaren kolendry
  • 1 czubata łyżeczka kuminu
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • 2 goździki
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 2 cm kawałek świeżego imbiru
  • 2 czerwone papryczki chilli
  • 1 puszka pomidorów
  1. Ciecierzycę opłukać i namoczyć na całą noc. Rano ugotować na wolnym ogniu do miękkości w tej samej wodzie, w której moczyło się ziarno. Pod koniec gotowania lekko osolić wodę.
  2. 1/4 ciecierzycy rozgnieść na purre – jeśli jest ciepła można to zrobić widelcem, jeśli zimna można wykorzystać blender lub kubek miksujący.
  3. Cebulę i imbir obrać. Cebulę pokroić w kostkę, imbir w cieniutkie plasterki. Papryczkę chilli pokroić w cieniutkie plasterki.
  4. Przyprawy utrzeć w moździerzu.
  5. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć cebulkę na lekko złoty kolor. Oprószyć ją solą, dodać przyprawy i chwilę razem smażyć.
  6. Wrzucić imbir i papryczkę chilli, dodać pomidory z puszki, dokładnie wymieszać  i chwilę dusić razem.
  7. Dodać ciecierzycę (ziarna i purre) wymieszać i doprawić solą. Dusić na wolnym ogniu kilka minut.
  8. Podawać z ryżem lub chlebkami naan – polecam!.
Ciecierzyca w roli głównej - edycja zimowa
Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

4 komentarze

Zostaw komentarz