Chole chaat, czyli ciecierzyca z pomidorami to proste i niezwykle szybkie (pod warunkiem posiadania ugotowanej ciecierzycy) w przygotowaniu danie. Bardzo aromatyczne i niezwykle rozgrzewające – w sam raz na taką pogodę.
Pomysł zaczerpnęłam z książki „Szczypta smaku… Indie”.
SKŁADNIKI:
- 20 dkg suchej ciecierzycy lub 2 puszki gotowej
- 2 łyżki oleju
- 1 mała cebula
- 1 czubata łyżeczka ziaren kolendry
- 1 czubata łyżeczka kuminu
- 1/4 łyżeczki kurkumy
- 2 goździki
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 2 cm kawałek świeżego imbiru
- 2 czerwone papryczki chilli
- 1 puszka pomidorów
- Ciecierzycę opłukać i namoczyć na całą noc. Rano ugotować na wolnym ogniu do miękkości w tej samej wodzie, w której moczyło się ziarno. Pod koniec gotowania lekko osolić wodę.
- 1/4 ciecierzycy rozgnieść na purre – jeśli jest ciepła można to zrobić widelcem, jeśli zimna można wykorzystać blender lub kubek miksujący.
- Cebulę i imbir obrać. Cebulę pokroić w kostkę, imbir w cieniutkie plasterki. Papryczkę chilli pokroić w cieniutkie plasterki.
- Przyprawy utrzeć w moździerzu.
- Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć cebulkę na lekko złoty kolor. Oprószyć ją solą, dodać przyprawy i chwilę razem smażyć.
- Wrzucić imbir i papryczkę chilli, dodać pomidory z puszki, dokładnie wymieszać i chwilę dusić razem.
- Dodać ciecierzycę (ziarna i purre) wymieszać i doprawić solą. Dusić na wolnym ogniu kilka minut.
- Podawać z ryżem lub chlebkami naan – polecam!.
4 komentarze
Lauro, oj, wpadnę chyba dziś do Ciebie na to pyszne danie!
Ada – zapraszam serdecznie
Pyszności, też niedawno robiłam i znów mam ochotę 😀
świetne, idealne an zimne dni:)