SERNIK Z BRZOSKWINIAMI – KROK PO KROKU

Sernik z brzoskwiniami

Przepis na sernik z brzoskwiniami już był na Cafe Babilon – dzisiaj przedstawiam Wam wykonanie go krok po kroku. To ulubiony sernik większości naszych przyjaciół – wszyscy zgodnie uznali, że to najlepsze ciacho z serem.

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 25 dkg mocno schłodzonego masła
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 żółtek
  • cukier wanilinowy Winiary

PIANA:

  • 5 białek
  • szczypta soli
  • 2 szklanki cukru
SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ:
  1. Do miski lub na stolnicę wysypać mąkę. Dodać pozostałe składniki na ciasto i nożem wszystko dokładnie posiekać. Szybko zagnieść.
  2. Ciasto podzielić na dwie części, obie owinąć folią. Mniejszą włożyć do zamrażarki, większą do lodówki. Chłodzić ok. 30 minut.
  3. Brzoskwinie lub morele odsączyć dokładnie na sicie. Pokroić w mniejsze kawałki.
  4. Włączyć piekarnik ustawiając temperaturę 180 stopni C.
  5. Wysoką formę (25×35 lub nieco większą) wyłożyć papierem do pieczenia. Równomiernie rozwałkować ciasto (część, która chłodziła się w lodówce). Podczas wałkowania warto skorzystać z folii, dzięki temu ciasto nie będzie przyklejało się do wałka. Rozwałkowany spód ponakłuwać widelcem.
  6. Spód podpiec w piekarniku 15 minut. W tym czasie przygotować masę serową.
  7. Masło utrzeć z cukrem na gładką masę. Ciągle ucierając dodawać po jednym jajku oraz budyń. Ciągle ucierając dodawać po łyżce ser.
  8. Na podpieczony lekko spód wyłożyć ser, na wierzchu poukładać pokrojone brzoskwinie (morele).
  9. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Dodawać po trochę cukier nadal ubijając. Pianę wyłożyć na ser z brzoskwiniami.
  10. Część ciasta, która chłodziła się w zamrażarce, zetrzeć na tarce na dużych oczkach równomiernie rozkładając na pianie.
  11. Wstawić ponownie do piekarnika i piec około godziny. Studzić w uchylonym piekarniku.
  12. Kroić po dokładnym wystudzeniu.
Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

2 komentarze

Zostaw komentarz