Przepis na sernik z brzoskwiniami już był na Cafe Babilon – dzisiaj przedstawiam Wam wykonanie go krok po kroku. To ulubiony sernik większości naszych przyjaciół – wszyscy zgodnie uznali, że to najlepsze ciacho z serem.
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 25 dkg mocno schłodzonego masła
- 3 łyżki cukru pudru
- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 żółtek
- cukier wanilinowy Winiary
PIANA:
- 5 białek
- szczypta soli
- 2 szklanki cukru
SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ:
- 1 szklanka cukru
- 25 dkg miękkiego masła
- 8 jaj
- 1 kg zmielonego sera (może być gotowy z wiaderka)
- 2 budynie śmietankowe bez cukru Winiary
- duża puszka brzoskwiń lub moreli
- Do miski lub na stolnicę wysypać mąkę. Dodać pozostałe składniki na ciasto i nożem wszystko dokładnie posiekać. Szybko zagnieść.
- Ciasto podzielić na dwie części, obie owinąć folią. Mniejszą włożyć do zamrażarki, większą do lodówki. Chłodzić ok. 30 minut.
- Brzoskwinie lub morele odsączyć dokładnie na sicie. Pokroić w mniejsze kawałki.
- Włączyć piekarnik ustawiając temperaturę 180 stopni C.
- Wysoką formę (25×35 lub nieco większą) wyłożyć papierem do pieczenia. Równomiernie rozwałkować ciasto (część, która chłodziła się w lodówce). Podczas wałkowania warto skorzystać z folii, dzięki temu ciasto nie będzie przyklejało się do wałka. Rozwałkowany spód ponakłuwać widelcem.
- Spód podpiec w piekarniku 15 minut. W tym czasie przygotować masę serową.
- Masło utrzeć z cukrem na gładką masę. Ciągle ucierając dodawać po jednym jajku oraz budyń. Ciągle ucierając dodawać po łyżce ser.
- Na podpieczony lekko spód wyłożyć ser, na wierzchu poukładać pokrojone brzoskwinie (morele).
- Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Dodawać po trochę cukier nadal ubijając. Pianę wyłożyć na ser z brzoskwiniami.
- Część ciasta, która chłodziła się w zamrażarce, zetrzeć na tarce na dużych oczkach równomiernie rozkładając na pianie.
- Wstawić ponownie do piekarnika i piec około godziny. Studzić w uchylonym piekarniku.
- Kroić po dokładnym wystudzeniu.
2 komentarze
bardzo lubię taki, mniam:)
zaduzo proszku do pieczenia w ciescie !