CIABATTA

Ciabatta to rodzaj włoskiego białego pieczywa – coś pomiędzy bułką a jasnym chlebem. Ma lekko spłaszczony wydłużony kształt, idealnie nadaje się do przygotowania kanapek. Takie opieczone kanapki na ciabacie to panino.

Od kilku tygodni jesteśmy posiadaczami kamienia do pieczenia. To zwykły, dopasowany do rozmiarów mojego piekarnika kawałek granitu, zamówiony u osiedlowego kamieniarza. Kamień dotychczas wykorzystywany był do przygotowania pizzy – jestem nim zachwycona, bo efekty są naprawdę znakomite.

Dzisiaj upiekłam na nim cudowne ciabatty. Wyszły idealne: duże piękne dziury i delikatnie chrupiąca skórka.

Wykorzystałam  przepis z tej strony.

SKŁADNIKI:
(dwa mniejsze lub jeden większy bochenek)

  • 2 szklanki mąki pszennej typ 550
  • 1 1/2 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 1 1/2 łyżeczki soli morskiej
  • 2,5 dkg świeżych drożdży
  • 1 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  1. Do miski wsypać sól i wlać połowę wody. Wsypać obie mąki, dodać pokruszone drożdże i wlać resztę wody.
  2. Ciasto najlepiej wyrabiać robotem zaopatrzonym w hak. Najpierw na pierwszej prędkości 5 minut, po tym czasie dodać 1 łyżkę oliwy i wyrabiać na drugiej prędkości 4 minuty. Jeśli nie posiadacie robota ciasto wyrobić ręcznie, aż będzie gładkie, lśniące i będzie odchodziło od miski. Ciasto jest dość luźne, ale nie należy dodawać do niego większej ilości mąki.
  3. Do miski wlać resztę oliwy i kilkukrotnie złożyć ciasto. Przykryć i odstawić na 3 godziny w ciepłe miejsce. Składanie należy powtórzyć po pierwszej i drugiej godzinie dojrzewania ciasta.
  4. Po trzech godzinach ciasto wyłożyć na stolnicę porządnie obsypaną mąką. Podzielić na pół i z każdej części uformować podłużny chlebek, dokładnie go obsypując mąką.
  5. Chlebki przełożyć na ściereczkę mocno obsypaną mąką. Aby podczas wyrastania chlebki zachowały kształt wykorzystałam na prędce zrobioną formę – wystarczyło rozciąć stare opakowanie po alkoholu.
  6. Chlebki przykryć ściereczką i odstawić na ok. godzinę w ciepłe miejsce do wyrastania.
  7. Kamień ułożyć na kratce, na najniższej półce piekarnika. Ustawić temperaturę 250 stopni i rozgrzewać kamień przez 30 minut.
  8. Wyrośnięte chlebki przełożyć na rozgrzany kamień. Piec ok. 25 minut, studzić na kratce.

Ciabatta
Ciabatta
Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

8 komentarzy

    1. zuzayana – kamień kosztował mnie 40 zł, jest masywny całkiem fajnie się czyści. Do tego mąż dokupił w castoramie kawałek sklejki za 6 zł – niezbędna przy wkładaniu pizzy

  1. ale ze mnie gapa albo klawiatura kiepsko działa Icóruś ostatnio grała i potem klawiatura się zacina) i komentarz się nie wysłał a więc pytałam w tym nie wysłanym czy kamień ma być specjalnie opracowany i jaka powinna być grubość (bo rozumiem ,że jest okropnie ciężki ,a przecież trzeba go myć oczywiście bez detergentów) Już kiedyś próbowałam zamówić kawałek kamienia od kamieniarza, ale zażyczył sobie 150 zł i do tego popatrzył na mnie jak bym z choinki się urwała. Tak mnie zniechęcił, że sobie darowałam.
    Tym razem podpisana Hania.

Zostaw komentarz