Dzisiaj będzie bez długiego wstępów, bo chyba jest tu zbędny: tradycyjny sernik wiedeński pieczony bez spodu, ale w wersji bardzo wykwintnej. Sernik upieczony pod maślano-jajeczną pierzynką z płatkami migdałowymi.Taką masę miałam zapisaną w swoich notatkach z dopiskiem „można wykorzystać na sernik”. Nie mam pojęcia skąd mam ten przepis i na pewno nigdy go nie wykorzystałam… do dzisiaj.
Zobacz też przepis na sernik wiedeński bez cukru.
SKŁADNIKI NA SERNIK WIEDEŃSKI:
- 20 dkg masła
- 1 szklanka cukru
- 4 jajka
- 1 kg zmielonego twarogu (u mnie z wiaderka)
- 1 opakowanie budynki śmietankowego
- skórka starta z połowy cytryny
- Masło i cukier utrzeć na puszystą masę, następnie dodawać po jednym jajku i po łyżce sera i nadal ucierać.
- Na koniec dodać budyń oraz startą skórkę z cytryny, wymieszać.
- Masę przelać do formy wyłożonej papierem (u mnie tortownica 26 cm).
SKŁADNIKI NA MASĘ MAŚLANO – JAJECZNĄ
- 10 dkg masła
- 1/2 szklanki cukru
- 2 jajka
- opakowanie cukru waniliowego
- 1 czubata łyżka mąki kukurydzianej
- 10 dkg płatków migdałowych
- Masło i cukry utrzeć na puszystą masę.
- Dodawać po jednym jajku, na koniec dodać mąkę kukurydzianą.
- Masę równomiernie rozlać na masę serową, wierzch posypać płatkami migdałowymi, następnie piec około około 60 minut w temperaturze 180 stopni C.
- Ciasto studzić w uchylonym piekarniku.
Sernika nie powinno się kroić od razu po upieczeniu, lepszy jest taki „odstany” – my tym razem niestety nie mogliśmy się oprzeć…
Zapraszam do obserwowania mojego profilu na FB.
4 komentarze
sernik z migdałami mmmm pyszności 🙂
Z chęcią bym zjadł. Wygląda bardzo lekko, a takie serniki lubię
Niezwykle interesująco brzmi przepis na tą masę na wierzch. Zapisuję do wypróbowania 🙂
Zapraszam na konkurs , który właśnie zaczął się na moim blogu. Na zwycięzce czeka deska do serów wraz z nożami.
http://wmojejmalutkiejkuchni.blogspot.co.uk/2012/11/konkurs-zapraszam.html
pozdrawiam i miłego dnia