Już raz podobnie było. Tym razem czekoladowe ciasto z kremem chałwowym. Ciasto bez jajek, z dodatkiem jogurtu naturalnego i przepysznym kremem maślanym z chałwą.
Połączenie czekolady i chałwy uważam za cudowny związek, więc jest szansa, że za czas jakiś pomyślę o kolejnym.
SKŁADNIKI NA CIASTO Z KREMEM CHAŁWOWYM:
CIASTO UCIERANE NA JOGURCIE:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 5 jajek
- 2 szklanki jogurtu naturalnego
- 2 łyżeczki sody
- 3/4 szklanki brązowego cukru
- 1/2 szklanki oleju
- 3 czubate łyżki kakao
- Mąkę przesiać razem z kakao. Wymieszać sodę z jogurtem, następnie połączyć wszystkie składniki i utrzeć gładkie ciasto.
- Przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ja piekłam w tortownicy o średnicy 28 cm.
- Piec w temperaturze 180 stopni C 45-50 minut, do suchego patyczka, następnie ostudzić.
SKŁADNIKI NA KREM:
- 40 dkg chałwy
- 15 dkg miękkiego masła
- 1/3 szklanki cukru pudru
- Masło utrzeć z cukrem na gładką, puszystą masę, dodać pokruszoną chałwę, następnie dokładnie wymieszać.
DO NASĄCZENIA:
- 1/2 szklanki mocnej kawy
- 3-4 łyżki likieru kokosowego (może być inny)
- Ciasto przekroić na dwa lub opcjonalnie trzy blaty, następnie ułożyć na paterze pierwszy blat, nasączyć i posmarować kremem.
- Na górę położyć drugi blat, nasączyć, opcjonalnie podobnie postąpić z trzecim blatem.
- Resztę kremu rozsmarować na wierzchu i na bokach.
- Najlepiej odstawić na kilka godzin do schłodzenia.
Zapraszam do obserwowania mojego profilu na FB.
5 komentarzy
Chetnie bym sie poczestowala.
Bardzo mi się podobają składniki ciasta i składniki kremu. A całość wygląda bajecznie :).
Czekolada i jeszcze chałwa?? Pyszności!:)
Przepis wydaje się smakowity. Mam dwa pytania:czy ciasto jest mocno zbite/nieco gliniaste w konsystencji (ze względu na brak jaj) i czy olej można zastąpić rozpuszczonym olejem kokosowym?
Magdo, co do oleju – moim zdaniem nie powinno być problemu. Co do jajek, to muszę przeprosić – tam ewidentnie wkradł się błąd – powinny być jajka. Już to uzupełniam.