Już raz przedstawiałam Wam pieczoną ciecierzycę (tutaj przepis). To świetny sposób na przygotowanie domowej pysznej i zdrowej przekąski. Dzisiaj proponuję pikantną wersję z dodatkiem sosu sojowego. Taka ciecierzyca pieczona z chili to smaczna i zdrowa przekąska, która zastąpi chipsy czy orzeszki, ale sprawdzi się też jako dodatek do zup czy sałatek.
SKŁADNIKI – CIECIERZYCA PIECZONA Z CHILI:
- 1/2 kg suszonej ciecierzycy
- 1 czubata łyżeczka chilli
- 4 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżki oliwy
- Ciecierzycę opłukać i namoczyć (przynajmniej 12 godzin).
- Ciecierzycę ugotować w wodzie w której się moczyła. Nie solić. Ja gotowałam ją ok. 20 minut.
- Osączyć na sicie i lekko przestudzić.
- Przyprawy wymieszać z oliwą, dodać do ciecierzycy i dokładnie wymieszać.
- Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C ok 40 minut. Najlepiej rozłożyć na spód papier do pieczenia i całość rozłożyć na dwie blaszki.
- Od czasu do czasu wszystko zamieszać, aby ciecierzyca podpiekła się równomiernie.
4 komentarze
Można użyć ciecierzycy z puszki? 🙂
jak najbardziej, porządnie ją odsącz i najlepiej dodatkowo osusz ręcznikiem papierowym
Ekstra…uwielbiam cieciorkę ale takiej nie robiłam. Bardzo mi się to podoba:)
ciekawy pomysł:)