CIECIERZYCA PIECZONA Z CHILI

Ciecierzyca pieczona

Już raz przedstawiałam Wam pieczoną ciecierzycę (tutaj przepis). To świetny sposób na przygotowanie domowej pysznej i zdrowej przekąski. Dzisiaj proponuję pikantną wersję z dodatkiem sosu sojowego. Taka ciecierzyca pieczona z chili to smaczna i zdrowa przekąska, która zastąpi chipsy czy orzeszki, ale sprawdzi się też jako dodatek do zup czy sałatek.

SKŁADNIKI – CIECIERZYCA PIECZONA Z CHILI:

  • 1/2 kg suszonej ciecierzycy
  • 1 czubata łyżeczka chilli
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki oliwy
  1. Ciecierzycę opłukać i namoczyć (przynajmniej 12 godzin).
  2. Ciecierzycę ugotować w wodzie w której się moczyła. Nie solić. Ja gotowałam ją ok. 20 minut.
  3. Osączyć na sicie i lekko przestudzić.
  4. Przyprawy wymieszać z oliwą, dodać do ciecierzycy i dokładnie wymieszać.
  5. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C ok 40 minut. Najlepiej rozłożyć na spód papier do pieczenia i całość rozłożyć na dwie blaszki.
  6. Od czasu do czasu wszystko zamieszać, aby ciecierzyca podpiekła się równomiernie.
Ciecierzyca w roli głównej - edycja zimowa
Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

4 komentarze

Zostaw komentarz