Powiem tylko tyle – to curry z ciecierzycą było pyszne. Uwielbiam ciecierzycę, uwielbiam mleko kokosowe i uwielbiam aromat mieszanki kolendry i kuminu. Tutaj wszystko w jednym miejscu.
SKŁADNIKI NA CURRY Z CIECIERZYCĄ:
(na 2-3 porcje)
- 2 puszki ciecierzycy lub namoczona i ugotowana samodzielnie ciecierzyca
- 1 duża cebula
- 1 mniejsza lub pół dużej czerwonej papryki
- 1 czubata łyżeczka ziaren kolendry
- 1 czubata łyżeczka nasion kuminu
- 1 płaska łyżeczka płatków chilli lub świeża papryczka
- 1 płaska łyżeczka kurkumy
- 4 goździki
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki oleju
- 1 puszka mleka kokosowego
- sól do smaku
PRZYGOTOWANIE:
- Cebulę obrać, pokroić w piórka. Paprykę pokroić w niewielką kostkę. Przyprawy utrzeć w moździerzu.
- Ciecierzycę odsączyć, ale nie wylewać zalewy (lub wody w której się gotowała).
- Na patelni rozgrzać olej, wrzucić pokrojoną cebulę, oprószyć ją solą i podsmażyć na lekko złoty kolor.
- Dodać przyprawy i paprykę, dokładnie wymieszać i chwilę razem smażyć.
- Dodać ciecierzycę, wlać mleko kokosowe i dusić na wolnym ogniu 20-30 minut. W razie potrzeby podlewać wodą z ciecierzycy.
- Można podać z ryżem, makaronem ryżowym lub chlebkami pita. Ja wykorzystałam makaron z fasoli mung, który tak jak makaron sojowy ma o wiele niższy IG.
Jeden komentarz
Uwielbiasz to samo co ja:)
Obiecuję, że skorzystam z Twego przepisu.