PIEROŻKI Z KURCZAKIEM W SOSIE SEROWYM

Pierożki z kurczakiem w sosie serowym

Dzisiaj pierwszy z przepisów, które zgłosiłam na konkurs BlogerChef. To pierożki z kurczakiem podane z sosem serowo-porowym, trochę jak pielmieni, jednak z chudszym mięsem.

SKŁADNIKI NA SOS:

  • czubata łyżka masła
  • płaska łyżka mąki pszennej
  • 1 szklanka drobno pokrojonego pora
  • 1/2-1 szklaki mleka
  • 2/3 szklanki startego sera radamer lub gouda
  • sól, świeżo mielony pieprz
  1. W rondlu roztopić masło, dodać pora, oprószyć go solą i na wolnym ogniu zeszklić, następnie dodać mąkę i dokładnie wymieszać.
  2. Wlać mleko, wymieszać i gotować chwilę razem, następnie dodać ser, doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem, gotować na wolnym ogniu kilka minut.

NADZIENIE NA PIEROŻKI Z KURCZAKIEM:

  • 1/2 kg mięsa z udźca kurczaka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • sól, świeżo mielony pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego (ewentualnie natka pietruszki)
  1. Mięso zmielić na maszynce (duże oczka), przełożyć do miski
  2. Cebulę i czosnek obrać, następnie cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek drobno posiekać.
  3. Cebulę oprószyć solą i podsmażyć na rozgrzanym oleju, gdy zrobi się lekko złota dodać czosnek i chwilę razem smażyć. Włożyć do mięsa, dodać czosnek niedźwiedzi, wmieszać i na koniec doprawić.

SKŁADNIKI NA CIASTO PIEROGOWE:

  • 1/3 szklanki gęstego jogurtu naturalnego
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki soli
  • mąka pszenna – tyle ile się wgniecie (ok. 3 szklanki)
  1. Z podanych składników zagnieść ciasto pierogowe, następnie rozwałkować, wykrawać małe kółka, nakładać farsz i ulepić pierożki.
  2. Pierogi gotować w osolonym wrzątku, wyjmować łyżką cedzakową i od razu przekładać na talerz. Polać sosem i od razu podawać.
Pierożki z kurczakiem w sosie serowym

Zobacz także...

2 komentarze

  1. Dziękuję za wizytę:)

    Powiem szczerze, że pomimo tak wydaje się prozaicznego połączenia pierwszy raz widzę pierogi z kurczakiem.
    I ten sos serowy, bardzo apetycznie 🙂

Zostaw komentarz