Dzisiaj pierwszy z przepisów, które zgłosiłam na konkurs BlogerChef. To pierożki z kurczakiem podane z sosem serowo-porowym, trochę jak pielmieni, jednak z chudszym mięsem.
SKŁADNIKI NA SOS:
- czubata łyżka masła
- płaska łyżka mąki pszennej
- 1 szklanka drobno pokrojonego pora
- 1/2-1 szklaki mleka
- 2/3 szklanki startego sera radamer lub gouda
- sól, świeżo mielony pieprz
- W rondlu roztopić masło, dodać pora, oprószyć go solą i na wolnym ogniu zeszklić, następnie dodać mąkę i dokładnie wymieszać.
- Wlać mleko, wymieszać i gotować chwilę razem, następnie dodać ser, doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem, gotować na wolnym ogniu kilka minut.
NADZIENIE NA PIEROŻKI Z KURCZAKIEM:
- 1/2 kg mięsa z udźca kurczaka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- sól, świeżo mielony pieprz do smaku
- 1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego (ewentualnie natka pietruszki)
- Mięso zmielić na maszynce (duże oczka), przełożyć do miski
- Cebulę i czosnek obrać, następnie cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek drobno posiekać.
- Cebulę oprószyć solą i podsmażyć na rozgrzanym oleju, gdy zrobi się lekko złota dodać czosnek i chwilę razem smażyć. Włożyć do mięsa, dodać czosnek niedźwiedzi, wmieszać i na koniec doprawić.
SKŁADNIKI NA CIASTO PIEROGOWE:
- 1/3 szklanki gęstego jogurtu naturalnego
- 1 szklanka ciepłej wody
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki soli
- mąka pszenna – tyle ile się wgniecie (ok. 3 szklanki)
- Z podanych składników zagnieść ciasto pierogowe, następnie rozwałkować, wykrawać małe kółka, nakładać farsz i ulepić pierożki.
- Pierogi gotować w osolonym wrzątku, wyjmować łyżką cedzakową i od razu przekładać na talerz. Polać sosem i od razu podawać.
2 komentarze
świetne:)
Dziękuję za wizytę:)
Powiem szczerze, że pomimo tak wydaje się prozaicznego połączenia pierwszy raz widzę pierogi z kurczakiem.
I ten sos serowy, bardzo apetycznie 🙂