RAZOWE PIEROGI Z KASZĄ GRYCZANĄ

Razowe pierogi z kaszą i kapustą kiszoną

Razowe pierogi z kaszą gryczaną i kapustą kiszoną z ciastem na bazie mąki pszennej pełnoziarnistej. Przygotowane w wersji „z wody” oraz pieczonej – mi smakowały i jedne i drugie.

RAZOWE PIEROGI Z KASZĄ GRYCZANĄ – FARSZ:

  • 1 szklanka palonej kaszy gryczanej*
  • 1/2 kg kiszonej kapusty
  • 2  łyżki suszonych grzybów
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz
  1. Kaszę przebrać i opłukać, zalać 4 szklankami wody.
  2. Kapustę kiszoną odcisnąć i drobno posiekać, dodać do kaszy.
  3. Grzyby opłukać, drobno pokroić i również dodać do kaszy.
  4. Gotować do momentu kiedy kasza będzie miękka.
  5. Cebulę pokroić i zeszklić na oleju, dodać do kaszy.
  6. Doprawić solą i pieprzem i podsmażać kilka minut na wolnym ogniu. Wystudzić.

*można też wykorzystać kaszę niepaloną, która ma mniej intensywny aromat

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
  • woda tyle ile się wgniecie
  1. Do mąki dodawać bardzo ciepłą wodę  i wyrobić ciasto o zwykłej konsystencji pierogowej.
  2. Nakładać farsz i kleić pierogi.
  3. Pierogi ugotować w osolonej wodzie lub upiec w piekarniku w temperaturze 200 stopni.
Razowe pierogi z kaszą i kapustą kiszoną

Zapraszam do obserwowania mojego profilu na FB.

Zobacz także...

2 komentarze

Zostaw komentarz