Razowe pierogi z kaszą gryczaną i kapustą kiszoną z ciastem na bazie mąki pszennej pełnoziarnistej. Przygotowane w wersji „z wody” oraz pieczonej – mi smakowały i jedne i drugie.
RAZOWE PIEROGI Z KASZĄ GRYCZANĄ – FARSZ:
- 1 szklanka palonej kaszy gryczanej*
- 1/2 kg kiszonej kapusty
- 2 łyżki suszonych grzybów
- 1 cebula
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz
- Kaszę przebrać i opłukać, zalać 4 szklankami wody.
- Kapustę kiszoną odcisnąć i drobno posiekać, dodać do kaszy.
- Grzyby opłukać, drobno pokroić i również dodać do kaszy.
- Gotować do momentu kiedy kasza będzie miękka.
- Cebulę pokroić i zeszklić na oleju, dodać do kaszy.
- Doprawić solą i pieprzem i podsmażać kilka minut na wolnym ogniu. Wystudzić.
*można też wykorzystać kaszę niepaloną, która ma mniej intensywny aromat
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
- woda tyle ile się wgniecie
- Do mąki dodawać bardzo ciepłą wodę i wyrobić ciasto o zwykłej konsystencji pierogowej.
- Nakładać farsz i kleić pierogi.
- Pierogi ugotować w osolonej wodzie lub upiec w piekarniku w temperaturze 200 stopni.
Zapraszam do obserwowania mojego profilu na FB.
2 komentarze
mmmm obłęd 🙂
świetnie wyglądają:)