Cytryna do herbaty jest kolejną propozycją na jadalny prezent, który przygotujesz bardzo szybko. Już pisałam Wam, że oprócz tradycyjnych przepisów w dwudziestym drugim numerze Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego KOCIOŁ znajdziecie sesję z jadalnymi prezentami, która odbyła się w naszym domu a oprawą fotograficzną zajmował się Rafał Komorowski.
Jadalne prezenty przygotowały: Kasia z Gotuj z Kasią, Asia z Apetyt na Kuchnię, Dorota z Fly me to the spoon, no i oczywiście ja. Koniecznie musicie zobaczyć wszystkie nasze propozycje, które są proste do przygotowania, a wyglądają obłędnie.
SKŁADNIKI:
- 6 cytryn
- 250 g cukru
- 4 centymetrowy kawałek imbiru
- ½ szklanki miodu
- 1 szklanka wody
PRZYGOTOWANIE:
- Do rondla wlej wodę i wsyp cukier.
- Cztery cytryny pokrój w plastry, z pozostałych dwóch wyciśnij sok i dodaj do wody.
- Imbir obierz, pokrój w cienkie plasterki dodaj do wody.
- Wodę zagotuj i porcjami wrzucaj plastry cytryn. Wyłów po 3 minutach i powtarzaj czynności aby sparzyć całość.
- Cytryny poukładaj w ozdobnych słoiczkach.
- Wodę lekko przestudź i dodaj miód. Wymieszaj i zalej cytryny.
- Słoiczki szczelnie zamknij.
- Cytryna do herbaty powinna być przechowywana w lodówce.
10 komentarzy
Herbata z takim dodatkiem musi smakować rewelacyjnie! 🙂
A co z imbirem?
ale kiedy dodac imbir
już się poprawiłam…
nie dopisałam jednego punkciku…
🙂
Ta cytryna wygląda nieziemsko! Super pomysł na zwiększenie odporności. ; )
Czy słoiczki można zapasteryzować?
Tak
Dziękuję bardzo 🙂
super pomysł na pewno spróbuję