JADALNE PREZENTY – DOMOWY AJERKONIAK

Dzisiaj kolejna porcja jadalnych prezentów, które przygotowałam do dwudziestego drugiego numeru Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego KOCIOŁ. Jak już pisałam, odbyła się ona w moim domu a oprawą fotograficzną zajmował się Rafał Komorowski.

Oprócz mnie jadalne prezenty przygotowały: Kasia z Gotuj z Kasią, Asia z Apetyt na Kuchnię, Dorota z Fly me to the spoon.

Dzisiaj opcja przepysznego alkoholu – domowy ajerkoniak. Nada się na prezent dla kogoś, ale również samą siebie możesz obdarować taką buteleczką 🙂

W całym numerze znajdziecie jeszcze dwie inne propozycje na prezenty z procentami, koniecznie sięgnijcie po 22-gi numer Kotła.

SKŁADNIKI NA DOMOWY AJERKONIAK:

  • 10 żółtek
  • 300 g cukru
  • 250 ml tłustego mleka
  • 250 ml wódki

PRZYGOTOWANIE:

  1. Żółtka z cukrem ubij na parze.
  2. Zdejmij z ognia i ciągle ubijając stopniowo wlewaj najpierw mleko, potem wódkę.
  3. Gotowy napój przelej do butelki i zakręć.
  4. Ajerkoniak przechowuj w lodówce.

Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

Zostaw komentarz