Dzisiaj kolejna porcja jadalnych prezentów, które przygotowałam do dwudziestego drugiego numeru Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego KOCIOŁ. Jak już pisałam, odbyła się ona w moim domu a oprawą fotograficzną zajmował się Rafał Komorowski.
Oprócz mnie jadalne prezenty przygotowały: Kasia z Gotuj z Kasią, Asia z Apetyt na Kuchnię, Dorota z Fly me to the spoon.
Dzisiaj opcja przepysznego alkoholu – domowy ajerkoniak. Nada się na prezent dla kogoś, ale również samą siebie możesz obdarować taką buteleczką 🙂
W całym numerze znajdziecie jeszcze dwie inne propozycje na prezenty z procentami, koniecznie sięgnijcie po 22-gi numer Kotła.
SKŁADNIKI NA DOMOWY AJERKONIAK:
- 10 żółtek
- 300 g cukru
- 250 ml tłustego mleka
- 250 ml wódki
PRZYGOTOWANIE:
- Żółtka z cukrem ubij na parze.
- Zdejmij z ognia i ciągle ubijając stopniowo wlewaj najpierw mleko, potem wódkę.
- Gotowy napój przelej do butelki i zakręć.
- Ajerkoniak przechowuj w lodówce.