DŻEM Z JABŁEK I RÓŻY

Z działki przywiozłam owoce – to już pisałam wczoraj, ale przywiozłam coś jeszcze. Pachnące oszałamiająco i przepięknie różowe płatki róży jadalnej. Nie miałam ich zbyt dużo, więc postanowiłam, że będą dodatkiem zapachowym do przerabianych jabłek. Więc powstał cudowny dżem z jabłek z delikatnym aromatem różanym, polecam to połączenie wypróbować we własnej kuchni.

SKŁADNIKI DŻEM Z JABŁEK:

  • 2 kg jabłek
  • cukier
  • płatki róży jadalnej (miałam jej 60 g)
  • 1 łyżka soku z cytryny

PRZYGOTOWANIE:

  1. Płatki różane przebrać, odrzucić zeschnięte i dokładnie opłukać (mogą się na nich znajdować żyjące stworzenia), następnie wyłożyć na sito, przelać gorącą wodą i ostudzić. Pokroić na mniejsze kawałki, zalać sokiem z cytryny (żeby nie ściemniały) i zasypać 2 łyżkami cukru.
  2. Jabłka umyć, pokroić na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne. Zalać niewielką ilością wody i gotować pod przykryciem, aż jabłka zaczną się rozpadać. Jabłka przepuścić przez specjalny przecierak do warzyw lub wyłożyć na sito z dość dużymi dziurami. Przecisnąć jabłka, tak aby na sicie zostały tylko skórki. Do przecieru jabłkowego dodać cukier (ilość w zależności od kwaśności jabłek) i płatki różane. Smażyć na wolnym ogniu, dość często mieszając, aż całość będzie miała konsystencję dżemu (ja smażyłam około półtorej godziny).
  3. Gorący wkładać do umytych słoiczków. Jeśli ma być zjedzony w dość bliskiej przeszłości wystarczy gorący słoiczek obrócić do góry dnem. Na dłuższe przechowywanie pewniejsza będzie pasteryzacja (tutaj więcej informacji o pasteryzacji).

Zapraszam do obserwowania mojego profilu na FB.

Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

6 komentarzy

Zostaw komentarz