Z działki przywiozłam owoce – to już pisałam wczoraj, ale przywiozłam coś jeszcze. Pachnące oszałamiająco i przepięknie różowe płatki róży jadalnej. Nie miałam ich zbyt dużo, więc postanowiłam, że będą dodatkiem zapachowym do przerabianych jabłek. Więc powstał cudowny dżem z jabłek z delikatnym aromatem różanym, polecam to połączenie wypróbować we własnej kuchni.
SKŁADNIKI DŻEM Z JABŁEK:
- 2 kg jabłek
- cukier
- płatki róży jadalnej (miałam jej 60 g)
- 1 łyżka soku z cytryny
PRZYGOTOWANIE:
- Płatki różane przebrać, odrzucić zeschnięte i dokładnie opłukać (mogą się na nich znajdować żyjące stworzenia), następnie wyłożyć na sito, przelać gorącą wodą i ostudzić. Pokroić na mniejsze kawałki, zalać sokiem z cytryny (żeby nie ściemniały) i zasypać 2 łyżkami cukru.
- Jabłka umyć, pokroić na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne. Zalać niewielką ilością wody i gotować pod przykryciem, aż jabłka zaczną się rozpadać. Jabłka przepuścić przez specjalny przecierak do warzyw lub wyłożyć na sito z dość dużymi dziurami. Przecisnąć jabłka, tak aby na sicie zostały tylko skórki. Do przecieru jabłkowego dodać cukier (ilość w zależności od kwaśności jabłek) i płatki różane. Smażyć na wolnym ogniu, dość często mieszając, aż całość będzie miała konsystencję dżemu (ja smażyłam około półtorej godziny).
- Gorący wkładać do umytych słoiczków. Jeśli ma być zjedzony w dość bliskiej przeszłości wystarczy gorący słoiczek obrócić do góry dnem. Na dłuższe przechowywanie pewniejsza będzie pasteryzacja (tutaj więcej informacji o pasteryzacji).
Zapraszam do obserwowania mojego profilu na FB.
6 komentarzy
ale on ma piękny kolor.
Ja mam w planach zasadzenie sobie takiej róży. I w przyszłym roku będę takie cuda jak to wytwarzać…
bardzo ciekawy przepis! Musi bosko smakować ten dżem 🙂
Cudan konfitura z dodatkiem róży! A jaki aromat!
mmm… rozany aromat… musi byc pycha:)
mmmm…róża. kojarzy mi się z pysznym pączkowym nadzieniem i miłą panią z przedszkola 🙂