PASTA CEBULOWA Z PŁATKAMI DROŻDŻOWYMI

Przepyszna pasta cebulowa to mój wkład w drożdżowe przepisy do dwudziestego drugiego numeru Magazynu KOCIOŁ. Bohaterami tego numeru były jabłka i drożdże. Jeśli jeszcze nie widzieliście – koniecznie musicie zajrzeć. Pasta została podrasowana dodatkiem płatków drożdżowych, jest szybka do wykonania i po prostu przepyszna – polecam serdecznie.

Jeśli lubicie pasty do chleba – wpadajcie zobaczyć inne moje propozycje.

SKŁADNIKI – PASTA CEBULOWA:

  • 4 cebule
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • ½ szklanki ziaren słonecznika
  • 3 łyżki płatków drożdżowych
  • sól
  • opcjonalnie ulubione przyprawy: suszony czosnek, płatki chilli, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

  1. Słonecznik zalej wrzątkiem i odstaw na godzinę lub dłużej.
  2. Cebule obierz i pokrój w kostkę. Wrzuć na rozgrzany olej kokosowy, oprósz solą i zeszklij na wolnym ogniu. Zwiększ moc palnika i podsmaż na złoty kolor.
  3. Słonecznik odsącz na sicie. Zmiksuj z cebulą, dodaj płatki drożdżowe i wymieszaj. Dopraw solą i opcjonalnie dodatkowymi przyprawami.
  4. Pasta cebulowa idealnie będzie komponować się z pieczywem i świeżym ogórkiem.
Pasta cebulowa z płatkami drożdżowymi
Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

Zostaw komentarz