Przepyszna pasta cebulowa to mój wkład w drożdżowe przepisy do dwudziestego drugiego numeru Magazynu KOCIOŁ. Bohaterami tego numeru były jabłka i drożdże. Jeśli jeszcze nie widzieliście – koniecznie musicie zajrzeć. Pasta została podrasowana dodatkiem płatków drożdżowych, jest szybka do wykonania i po prostu przepyszna – polecam serdecznie.
Jeśli lubicie pasty do chleba – wpadajcie zobaczyć inne moje propozycje.
SKŁADNIKI – PASTA CEBULOWA:
- 4 cebule
- 3 łyżki oleju kokosowego
- ½ szklanki ziaren słonecznika
- 3 łyżki płatków drożdżowych
- sól
- opcjonalnie ulubione przyprawy: suszony czosnek, płatki chilli, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
- Słonecznik zalej wrzątkiem i odstaw na godzinę lub dłużej.
- Cebule obierz i pokrój w kostkę. Wrzuć na rozgrzany olej kokosowy, oprósz solą i zeszklij na wolnym ogniu. Zwiększ moc palnika i podsmaż na złoty kolor.
- Słonecznik odsącz na sicie. Zmiksuj z cebulą, dodaj płatki drożdżowe i wymieszaj. Dopraw solą i opcjonalnie dodatkowymi przyprawami.
- Pasta cebulowa idealnie będzie komponować się z pieczywem i świeżym ogórkiem.