Mam nadzieję, że takie nuggetsy z kurczaka przypadną Wam do gustu. Lekka kokosowa panierka oraz marynata na bazie chili, czosnku i limonki…
Ktoś chętny?
SKŁADNIKI:
- 400-500 g piersi z kurczaka
- 50-80 g wiórek kokosowych do panierki
- Kurczaka pokrój na mniejsze kawałki.
- Mięso wymieszaj z marynatą i odstaw przynajmniej na pół godziny.
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C.
- Kawałki kurczaka obtocz w wiórkach kokosowych. Układaj na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Wstaw do piekarnika na 15 minut, po tym czasie delikatnie obróć kawałki mięsa i wstaw na kolejne 5 minut.
SKŁADNIKI NA MARYNATĘ:
- 4 łyżki oliwy
- 2-4 ząbki czosnku
- 1 średniej wielkości papryczka chili
- sok z połowy limonki
- 1 łyżeczka soli
- Wszystkie składniki marynaty zblenduj.
SKŁADNIKI NA PUREE Z KALAFIORA
- 1 duży kalafior
- 2 łyżki masła
- sól do smaku
- Kalafiora podziel na różyczki.
- Ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź.
- Dodaj masło. Ugnieć tłuczkiem do ziemniaków lub zmiksuj blenderem.
- Dopraw do smaku solą.