Czekolada i kawa – to połączenie jest po prostu boskie. Kilka dni temu robiłam mus, dziś kolej na pyszne czekoladowe ciasto z musem kawowym. Spód wykonałam na bazie przepisu na spód do ciasta czekoladowego. Masa jest na bazie bitej śmietany oraz mocnego espresso, z pewnością jest to coś czym można zgrzeszyć.
SKŁADNIKI NA CIASTO Z MUSEM KAWOWYM:
CIASTO CZEKOLADOWE:
- 200 g masła
- 200 g gorzkiej czekolady
- 6 dużych jajek
- 2 łyżka kakao
- 170 g cukru
- Czekoladę połamać na kawałki. W rondelku na wolnym ogniu rozpuścić czekoladę i masło, następnie wystudzić.
- Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z kakao, dodać rozpuszczone czekolady, wymieszać.
- Białka ubić na sztywną pianę, dodawać porcjami cukier i ubijać 2- 3 minuty. Piana powinna być sztywna i lśniąca.
- Delikatnie (tak aby nie zniszczyć piany) połączyć pianę z masą czekoladową i wylać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piec 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Ciasto ostudzić w tortownicy, dość mocno opadnie, ale taka właśnie ma być.
MUS KAWOWY:
- 1/2 litra mocno schłodzonej śmietany 36%
- 1/4 szklanki cukru
- 3 łyżki żelatyny
- 3/4 szklanki mocnego espresso
- Żelatynę rozpuścić w gorącej kawie.
- Mocno schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier i nadal ubijać, na koniec dodać schłodzoną rozpuszczoną żelatynę.
- Masę wyłożyć na spód, następnie odstawić na przynajmniej 2-3 godziny do lodówki do schłodzenia.
2 komentarze
Ciasto było super, zresztą jak wszystko co przygotowałaś
dziękuję… było miło je konsumować w takim towarzystwie…