ZUPA Z KAPUSTĄ WŁOSKĄ I PIECZARKAMI

Zupa z kapustą włoską

Alternatywa dla kapuśniaku w zwykłej postaci. Dużo lżejsza kapusta włoska świetnie zastąpiła tradycyjną, a z dodatkiem podsmażonych pieczarek zupa nabrała rewelacyjnego smaku. Mięsna wkładka i solidna porcja warzyw – idealny jednogarnkowy obiad. Zupa z kapustą włoską i pieczarkami poleca się nie tylko na mroźny dzień.

SKŁADNIKI – ZUPA Z KAPUSTĄ WŁOSKĄ:

  • 40 dkg mięsa z kością (u mnie szponder wołowy)
  • mała główka kapusty włoskiej
  • 1 spora marchew
  • 1 pietruszka
  • 1/2 małego selera
  • 2-3 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 30 dkg pieczarek
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

  1. Mięso dokładnie opłukać, zalać wodą i gotować aż będzie odchodziło od kości.
  2. Marchew, seler i pietruszkę obrać i pokroić w kostkę. Włożyć do garnka z gotującym się mięsem i gotować 15 minut.
  3. Ziemniaki obrać i pokroić w większą kostkę, następnie dodać do gotującego się wywaru.
  4. Pieczarki obrać i pokroić w plasterki. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Cebulę podsmażyć na oleju, tak aby się zeszkliła, następnie oprószyć solą, dodać pieczarki i chwilę razem smażyć. Na koniec doprawić pieprzem.
  5. Gdy ziemniaki będą dochodziły, dodać pokrojoną drobno kapustę i podsmażone pieczarki, doprawić solą i pieprzem. Gotować jeszcze pięć minut i podawać.

Zupę można podać z dodatkiem śmietany lub gęstego jogurtu naturalnego.

Zapraszam do obserwowania mojego profilu na FB.

Zobacz inne przepisy na zupy.

Zobacz także...

5 komentarzy

  1. Własnie zrobiłam. Zupa dla niewymagających. Mistrzynią w kuchni nie jestem, ale lubię dobre jedzenie. Szponder wołowy cuchnie okropnie, ma też kiepski smak. Jak ktoś pisze "smaczna", to chyba smacznego jedzenia nie próbował. Po raz kolejny stwierdzam, że przy przepisach "z internetów" trzeba uważać.

Zostaw komentarz