Zamiast zwykłego śniadania dzisiaj gofry… Na urodziny synka.
O tym przepisie już wspominałam podczas recenzji mojej gofrownicy, jest najlepszy do wykorzystania przy urządzeniu o niezbyt wysokiej mocy.
SKŁADNIKI:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 szklanki mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 łyżki cukru
- 1/3 szklanki oleju
- 2 jajka
- olej do smarowania
- Włącz gofrownicę, powinna być porządnie rozgrzana kiedy będziesz zabierać się za pieczenie.
- Oddziel żółtka od białek.
- Wszystkie składniki poza białkami zmiksuj na gładką, pozbawioną grudek masę.
- Z białek ubij sztywną pianę, dodaj do ciasta i delikatnie wymieszaj.
- Masę wylewaj na maksymalnie rozgrzane, posmarowane olejem płytki. Czas pieczenia jest uzależniony od mocy urządzenia, w połowie pieczenia warto lekko unieść pokrywę, aby wypuścić nadmiar pary.
- Gofry po upieczeniu wyłóż na kratkę, podawaj z ulubionymi dodatkami.
Jeden komentarz
Gofry na śniadanie i od razu dzień jest piękny 😉