Jaką macie propozycję do popołudniowej kawy? Ja serwuję dzisiaj deser czekoladowy z dodatkiem karmelizowanych wiśni. Brzmi fajnie? To polecam, bo przygotowuje się go mega prosto. Zaopatrzcie się w składniki i do dzieła…
SKŁADNIKI:
- 1/2 litra śmietany kremówki
- 1/2 łyżeczki agar agar
- 4 łyżki ciemnego kakao
- 6 łyżek cukru
- 1/2 kg wiśni mrożonych marki Poltino
PRZYGOTOWANIE:
- Wiśnie wyłóż na blaszkę lub do płaskiego szerokiego naczynia żaroodpornego. Posyp 4 łyżkami cukru i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C. Piecz co jakiś czas mieszając tak aby płyn całkowicie się zredukował a wiśnie się przesmażyły.
- Kremówkę wymieszaj za pomocą rózgi z agar agar, kakao oraz cukrem. Zagotuj w rondelku.
- Do masy dodaj przesmażone wiśnie, część odłóż do dekoracji.
- Przelej do pucharków i następnie odstaw do schłodzenia do lodówki na około dwie godziny.
- Przed podaniem na wierzch wyłóż odłożone wiśnie.