Kolejny, ostatni już przepis na lody z sesji dla Magazynu Kocioł, której efekty znajdziecie w 32 numerze. Tym razem wersja tradycyjna, na śmietance i jajkach. Zapraszam na przepyszne, kremowe lody truskawkowe. Bazę śmietankową możecie dowolnie modyfikować, na przykład dodając inne miękkie owoce: borówki, poziomki, jagody lub maliny. Lody możecie przygotować nie posiadając specjalnej maszynki – wystarczy dokładne mieszanie masy w czasie mrożenia.
Jeśli szukasz przepisów na podobne desery, wpadaj tutaj.
SKŁADNIKI:
- 450 g mrożonych truskawek
- 400 ml mocno schłodzonej śmietanki 30-36%
- 2 jajka
- 1 szczypta soli
- 100 g cukru pudru
- rożki waflowe oraz bezy do podania
PRZYGOTOWANIE:
- Truskawki zmiksuj, przełóż do zamykanego pojemniczka, następnie odłóż do zamrażarki.
- Skorupki jajek sparz wrzątkiem, osusz, oddziel żółtka od białek.
- Białka ubij z solą na sztywną pianę. Żółtka osobno utrzyj z połową cukru na kogel mogel.
- Śmietankę ubij na sztywno, pod koniec ubijania dodaj resztę cukru.
- Połącz wszystkie przygotowane składniki: zmiksowane truskawki, pianę z białek, kogel mogel z żółtek oraz śmietankę. Dokładanie wymiesza, następnie masę przełóż do maszyny do robienia lodów. Jeśli nie posiadasz takiego urządzenia, masę włóż do zamykanego pojemnika i wstaw do zamrażarki. Co jakiś czas masę dokładnie wymieszaj lub zmiksuj, dzięki temu lody będą gładkie i kremowe.
- Gotowe lody nałóż do rożków waflowych, następnie udekoruj pokruszonymi bezami.