DOMOWA PIZZA I NAJLEPSZY SOS POMIDOROWY

Na obiad dzisiaj domowa pizza, czyli to co moje tygryski lubią najbardziej. To potrawa, która się nigdy nie nudzi, którą można jeść kilka razy w tygodniu, która zawsze smakuje (choćby nie wyszła najlepsza). Wyrabiamy proste drożdżowe ciasto, następnie na wierzch dajemy to co mamy i co lubimy. Ja najczęściej robię przegląd lodówki, zamrażarki i spiżarki i wyciągam co się da. Staram się robić pizzę z podwójnej porcji – wtedy robię dwie blachy z innymi dodatkami. Jeśli jest posiadaczem kamienia do pieczenia pizzy, zobacz przepis na pizzę pieczoną na kamieniu.

SKŁADNIKI – DOMOWA PIZZA:

  • 1/2 kg mąki (pszenna i razowa)
  • 5 dkg drożdży
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 5 łyżek oliwy
  • łyżeczka cukru
  • płaska łyżeczka soli
  1. Drożdże i cukier rozpuścić w wodzie, następnie wszystkie składniki dokładnie wyrobić. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Następnie wyrośnięte ciasto wyłożyć na blaszkę i delikatnie rozwałkować małym wałeczkiem, albo porozciągać palcami (oba sposoby są równie dobre).

SOS POMIDOROWY:

  • 1 słoiczek koncentratu pomidorowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 -2 łyżeczki oregano
  • 1/2 łyżeczki soli
  1. Ja wrzucam wszystko do blendera – kiedyś ucierałam czosnek z solą i mieszałam sos ręcznie. Sosem należy posmarować rozłożone na blaszce ciasto.

DODATKI:

  • co kto lubi: wędlina lub mięsko: boczek, salami, kurczak wędzony lub pieczony, pieczarki, jajko gotowane, papryka surowa lub konserwowa, ogórek konserwowy, ananas, oliwki, cebulka, kukurydza…
  • ser: mozzarella, żółty ser, może być mieszanka różnych serów
  • ponadto: świeże zioła (bazylia, rukola, roszponka)
  1. Ułożyć dodatki, posypać serem i ziołami.
  2. Są dwie szkoły pieczenia: można podpiec 5 minut z samym sosem, można od razu układać dodatki i ser. Ja robię raz tak, raz tak.
  3. Piec pizzę w jak najwyższej temperaturze – nie mam określonego czasu – musi być podpieczona od spodu (najlepiej lekko podważyć nożem i sprawdzić).
Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

Zostaw komentarz