Na obiad dzisiaj domowa pizza, czyli to co moje tygryski lubią najbardziej. To potrawa, która się nigdy nie nudzi, którą można jeść kilka razy w tygodniu, która zawsze smakuje (choćby nie wyszła najlepsza). Wyrabiamy proste drożdżowe ciasto, następnie na wierzch dajemy to co mamy i co lubimy. Ja najczęściej robię przegląd lodówki, zamrażarki i spiżarki i wyciągam co się da. Staram się robić pizzę z podwójnej porcji – wtedy robię dwie blachy z innymi dodatkami. Jeśli jest posiadaczem kamienia do pieczenia pizzy, zobacz przepis na pizzę pieczoną na kamieniu.
SKŁADNIKI – DOMOWA PIZZA:
- 1/2 kg mąki (pszenna i razowa)
- 5 dkg drożdży
- 1 szklanka ciepłej wody
- 5 łyżek oliwy
- łyżeczka cukru
- płaska łyżeczka soli
- Drożdże i cukier rozpuścić w wodzie, następnie wszystkie składniki dokładnie wyrobić. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Następnie wyrośnięte ciasto wyłożyć na blaszkę i delikatnie rozwałkować małym wałeczkiem, albo porozciągać palcami (oba sposoby są równie dobre).
SOS POMIDOROWY:
- 1 słoiczek koncentratu pomidorowego
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 1 -2 łyżeczki oregano
- 1/2 łyżeczki soli
- Ja wrzucam wszystko do blendera – kiedyś ucierałam czosnek z solą i mieszałam sos ręcznie. Sosem należy posmarować rozłożone na blaszce ciasto.
DODATKI:
- co kto lubi: wędlina lub mięsko: boczek, salami, kurczak wędzony lub pieczony, pieczarki, jajko gotowane, papryka surowa lub konserwowa, ogórek konserwowy, ananas, oliwki, cebulka, kukurydza…
- ser: mozzarella, żółty ser, może być mieszanka różnych serów
- ponadto: świeże zioła (bazylia, rukola, roszponka)
- Ułożyć dodatki, posypać serem i ziołami.
- Są dwie szkoły pieczenia: można podpiec 5 minut z samym sosem, można od razu układać dodatki i ser. Ja robię raz tak, raz tak.
- Piec pizzę w jak najwyższej temperaturze – nie mam określonego czasu – musi być podpieczona od spodu (najlepiej lekko podważyć nożem i sprawdzić).