SAKIEWKI KONKURSOWE I SAŁATKA Z GRILLOWANYCH RZODKIEWEK

11 lipca w Warszawie odbył się finał konkursu Almette, który organizowałam u siebie na blogu. 10 drużyn stworzonych przez blogerów stanęło do walki o główną nagrodę – 10 000 zł. Każda z drużyn przygotowywała dwa dania, które na koniec były oceniane przez jury. Konkurs wygrała Asia z bloga Kulinarne Szaleństwa Margarytki. Jej drużyna przygotowała Sakiewki z niespodzianką i Francuzką fantazję.

Samo gotowanie było świetną zabawą zarówno dla nas dowodzących jak i dla członków naszych drużyn. Wielu z nich pierwszy raz uczestniczyło w gotowaniu na żywo, pod presją czasu i obserwowanych przez inne, obce osoby. To było 90 minut wspaniałej zabawy.

Moja drużyna w składzie: Beata, Ewa, Klaudia (autorka bloga Mango Papaja) oraz Piotr (autor bloga Najsmaczniejszy) przygotowała ravioli z nadzieniem z serka i wiśniami oraz te oto sakiewki. Sakiewki do konkursu zgłosiła Beata, jej przepis nieco zmodyfikowałam i powstało coś takiego. Do sakiewek podałyśmy  pyszną sałatkę, którą Gosia z Trawki cytrynowej przygotowywała do naszej Kotłowej broszury na Europę na widelcu. Uważam, że nasza drużyna zaprezentowała jedne z piękniejszych dań tego konkursu…

SKŁADNIKI NA SAKIEWKI:
(8-10 sztuk, w zależności od wielkości ciasta)

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 pierś z kurczaka
  • 10 dkg sera koziego pleśniowego
  • 1 opakowanie serka Almette fruit z wiśnią z żurawiną
  • kilka karmelizowanych wiśni
  • 1 łyżka oliwy
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • 1/2 łyżeczki soli
  1. Rozetrzyj oliwę z solą i tymiankiem. Nasmaruj mieszanką pierś z kurczaka. Odstaw na kilkanaście minut.
  2. Pierś usmaż na patelni grillowej. Pokrój na mniejsze kawałki.
  3. Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 stopni C.
  4. Ser kozi pokrój na plasterki.
  5. Pokrój ciasto na równe kwadraty.
  6. Każdy kwadrat posmaruj na środku serkiem Almette, ułóż kawałek kurczaka, ser kozi oraz 1-2 wiśnie. Zlep, tworząc sakiewkę.
  7. Sakiewki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 20-25 minut.

SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ:

  • pęczek rzodkiewek
  • opakowanie mieszanki sałat
  • małe opakowanie kiełków rzodkiewki
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 5 łyżek oliwy
  • 2 łyżki listków świeżego tymianku
  • malutki ząbek czosnku
  • do smaku: sól, sok z cytryny
  1. Rzodkiewki opłucz, osusz. Pokrój na plasterki. Opiecz na posmarowanej olejem rzepakowym patelni grillowej. Ostudź.
  2. Rozetrzyj czosnek, tymianek z oliwą. Dopraw do smaku sokiem z cytryny oraz solą.
  3. Na talerzu rozłóż sałaty, kiełki oraz opieczone plasterki rzodkiewek. Polej dressingiem.

Sakiewki z sałtką z grillowanej rzodkiewki

Zobacz także...

Jeden komentarz

Zostaw komentarz