11 lipca w Warszawie odbył się finał konkursu Almette, który organizowałam u siebie na blogu. 10 drużyn stworzonych przez blogerów stanęło do walki o główną nagrodę – 10 000 zł. Każda z drużyn przygotowywała dwa dania, które na koniec były oceniane przez jury. Konkurs wygrała Asia z bloga Kulinarne Szaleństwa Margarytki. Jej drużyna przygotowała Sakiewki z niespodzianką i Francuzką fantazję.
Samo gotowanie było świetną zabawą zarówno dla nas dowodzących jak i dla członków naszych drużyn. Wielu z nich pierwszy raz uczestniczyło w gotowaniu na żywo, pod presją czasu i obserwowanych przez inne, obce osoby. To było 90 minut wspaniałej zabawy.
Moja drużyna w składzie: Beata, Ewa, Klaudia (autorka bloga Mango Papaja) oraz Piotr (autor bloga Najsmaczniejszy) przygotowała ravioli z nadzieniem z serka i wiśniami oraz te oto sakiewki. Sakiewki do konkursu zgłosiła Beata, jej przepis nieco zmodyfikowałam i powstało coś takiego. Do sakiewek podałyśmy pyszną sałatkę, którą Gosia z Trawki cytrynowej przygotowywała do naszej Kotłowej broszury na Europę na widelcu. Uważam, że nasza drużyna zaprezentowała jedne z piękniejszych dań tego konkursu…
SKŁADNIKI NA SAKIEWKI:
(8-10 sztuk, w zależności od wielkości ciasta)
- opakowanie ciasta francuskiego
- 1 pierś z kurczaka
- 10 dkg sera koziego pleśniowego
- 1 opakowanie serka Almette fruit z wiśnią z żurawiną
- kilka karmelizowanych wiśni
- 1 łyżka oliwy
- kilka gałązek świeżego tymianku
- 1/2 łyżeczki soli
- Rozetrzyj oliwę z solą i tymiankiem. Nasmaruj mieszanką pierś z kurczaka. Odstaw na kilkanaście minut.
- Pierś usmaż na patelni grillowej. Pokrój na mniejsze kawałki.
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 stopni C.
- Ser kozi pokrój na plasterki.
- Pokrój ciasto na równe kwadraty.
- Każdy kwadrat posmaruj na środku serkiem Almette, ułóż kawałek kurczaka, ser kozi oraz 1-2 wiśnie. Zlep, tworząc sakiewkę.
- Sakiewki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 20-25 minut.
SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ:
- pęczek rzodkiewek
- opakowanie mieszanki sałat
- małe opakowanie kiełków rzodkiewki
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 5 łyżek oliwy
- 2 łyżki listków świeżego tymianku
- malutki ząbek czosnku
- do smaku: sól, sok z cytryny
- Rzodkiewki opłucz, osusz. Pokrój na plasterki. Opiecz na posmarowanej olejem rzepakowym patelni grillowej. Ostudź.
- Rozetrzyj czosnek, tymianek z oliwą. Dopraw do smaku sokiem z cytryny oraz solą.
- Na talerzu rozłóż sałaty, kiełki oraz opieczone plasterki rzodkiewek. Polej dressingiem.
Jeden komentarz
Ja tam byłam i sakiewki próbowałam. Są pyszne