DOMOWE GRZANKI PEŁNOZIARNISTE

Domowe grzanki pełnoziarniste

Lubicie sałatki z dodatkiem chrupiących grzanek? Lubicie, bo chyba wszyscy takie lubią. Oczywiście można zaopatrzyć się w sklepie w torebkę gotowych, jednak ja Was dzisiaj namówię do wykonania ich domowym sposobem i to takich zdrowych – przedstawiam Wam grzanki pełnoziarniste.

Te grzanki będą nie tylko idealnym dodatkiem do sałatek. Można je podać do każdej zupy, ale sprawdzą się również jako naprawdę rewelacyjna przekąska. W moim przypadku zawartość blaszki, którą wyjęłam z pieca zniknęła w tempie expresowym.

Ja do ich wykonania użyłam domowego chleba z orkiszowej mąki pełnoziarnistej, Wy możecie użyć dowolnego jaki będziecie mieć pod ręką. 

SKŁADNIKI GRZANKI PEŁNOZIARNISTE:

  • 4-5 łyżek Oleju Kujawskiego: Pomidory, czosnek i bazylia
  • 4 szklanki pokrojonego w kostkę chleba
  • ewentualnie odrobina soli do smaku

PRZYGOTOWANIE:

  1. Chleb pokroić w kostkę ok. 1-1,5 centymetra, wsypać do dużej miski. Oliwą równomiernie polać pokrojony chleb i szybko wymieszać.
  2. Wyłożyć na dużą blaszkę, następnie opiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 25 minut (powinny być chrupiące). Podczas pieczenia co jakiś czas grzanki przemieszać.

Grzanki podać zaraz po upieczeniu i przestudzeniu – wtedy są pysznie chrupiące. Jeśli chcecie je przechowywać, to koniecznie musicie przesypać je do szczelnie zamykanego pojemnika.


Ten przepis bierze udział w zabawie kulinarnej “Kujawski ze Smakiem”, pod patronatem serwisu ZPierwszegoTloczenia.pl, którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent linii Kujawski ze Smakiem.

Zobacz także...

2 komentarze

Zostaw komentarz