Lubicie sałatki z dodatkiem chrupiących grzanek? Lubicie, bo chyba wszyscy takie lubią. Oczywiście można zaopatrzyć się w sklepie w torebkę gotowych, jednak ja Was dzisiaj namówię do wykonania ich domowym sposobem i to takich zdrowych – przedstawiam Wam grzanki pełnoziarniste.
Te grzanki będą nie tylko idealnym dodatkiem do sałatek. Można je podać do każdej zupy, ale sprawdzą się również jako naprawdę rewelacyjna przekąska. W moim przypadku zawartość blaszki, którą wyjęłam z pieca zniknęła w tempie expresowym.
Ja do ich wykonania użyłam domowego chleba z orkiszowej mąki pełnoziarnistej, Wy możecie użyć dowolnego jaki będziecie mieć pod ręką.
SKŁADNIKI GRZANKI PEŁNOZIARNISTE:
- 4-5 łyżek Oleju Kujawskiego: Pomidory, czosnek i bazylia
- 4 szklanki pokrojonego w kostkę chleba
- ewentualnie odrobina soli do smaku
PRZYGOTOWANIE:
- Chleb pokroić w kostkę ok. 1-1,5 centymetra, wsypać do dużej miski. Oliwą równomiernie polać pokrojony chleb i szybko wymieszać.
- Wyłożyć na dużą blaszkę, następnie opiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 25 minut (powinny być chrupiące). Podczas pieczenia co jakiś czas grzanki przemieszać.
Grzanki podać zaraz po upieczeniu i przestudzeniu – wtedy są pysznie chrupiące. Jeśli chcecie je przechowywać, to koniecznie musicie przesypać je do szczelnie zamykanego pojemnika.
Ten przepis bierze udział w zabawie kulinarnej “Kujawski ze Smakiem”, pod patronatem serwisu ZPierwszegoTloczenia.pl, którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent linii Kujawski ze Smakiem.
2 komentarze
najbardziej lubię grzanki w gęstych kremach, pycha:)
Super grzaneczki. idealne do zupy. Ja bym je w pomidorowej widziała 🙂
Pozdrawiam.