Połączenie mięsa z piersi kurczaka z serem mozzarella oraz suszonymi pomidorami z zalewy olejowej. Roladki z mozzarellą to pomysł na pyszne, lekkie i szybkie danie. Można je podać na obiad, ale świetnie się też sprawdzą na imprezowy stół, na przykład w towarzystwie sałatki z pomidorów, mozzarelli i świeżej bazylii. Smakują na ciepło, ale też na zimno.
Jeśli jesteście na diecie, to zamiast smażyć na patelni, roladki możecie wstawić do piekarnika – wystarczy około 25 minut pieczenia w 200 stopniach C. Tak przygotowane będą zdecydowanie mniej kaloryczne, a przede wszystkim zdrowsze, bo nie smażone. Roladki są bardzo delikatne w smaku, ale jeśli lubicie bardziej wyraziste smaki, to mięso możecie posmarować przeciśniętym przez praskę czosnkiem – świetnie się będzie komponować z pozostałymi dodatkami, możecie też użyć pieprzu cayen lub chili.
SKŁADNIKI NA ROLADKI Z MOZZARELLĄ:
- 4 pojedyncze płaty z piersi kurczaka
- 4 spore plastry twardego sera mozzarella
- 8 suszonych pomidorów (z zalewy olejowej)
- sól, pieprz
- olej, do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
- Przygotować mięso, delikatnie roztłuc, następnie posolić i popieprzyć.
- Na każdy kawałek układać po plasterku sera i po dwa pomidorki, zawinąć i spiąć wykałaczkami.
- Na patelni rozgrzać olej, włożyć przygotowane roladki, następnie smażyć na niezbyt mocnym ogniu ze wszystkich stron, na złoty kolor.
Zapraszam do obserwowania mojego profilu na FB.
5 komentarzy
Takie proste, a takie pyszne!
apetyczne!
ale smakowite:) a z takim nadzieniem… pychota:)
fajne roladki!
mmm…
aż ślinka cieknie od samego oglądania!