Mam nadzieję ponadrabiać kilkudniowe, przedświąteczne zaległości w pisaniu – zdjęcia są, więc tylko trzeba trochę popisać.
Pierwszym wielkanocnym danie, które przedstawię będzie sałatka fasolowa. Wiele powie jakież to wielkanocne danie – ale potrawa ta dla mojej córki jest od dawna obowiązkowym daniem zarówno wielkanocnym jak i bożonarodzeniowym. Idealnie nadaje się do grilla lub tak jak w naszym świątecznym wydaniu do pieczonego indyka. Tę sałatkę dawno temu na jakimś spotkaniu podała nasza koleżanka Dorota – pamiętam, jak nieśmiało zapytała czy jest to dla nas jadalne… Ta sałatka jest idealna w każdym wymiarze: ilości składników, czasie wykonania, a jej smak jest wprost powalający.
Przepis podam według oryginału – ja tym razem gotowałam sama fasolę – polecam. Jakiś czas temu w programie Ł’apetyt prowadzący podał kilka rad odnośnie gotowania fasoli – wszystkie aby zmniejszyć działanie wzdymające, wszystkie je zastosowałam – i mogę potwierdzić ich skuteczność:
- fasolę namoczyć na noc
- wodę z moczenia wylać, gotować w świeżej
- pierwsze 10 minut gotowania – bez przykrycia, na bardzo mocnym ogniu
- potem do miękkości na wolnym ogniu pod przykryciem
- solimy do smaku na koniec
Taka sałatka fasolowa najlepiej smakuje lekko schłodzona. Można ją podać jako samodzielne danie lub jako dodatek do mięsa czy ryby z grilla czy patelni.
SKŁADNIKI – SAŁATKA FASOLOWA:
- 2 puszki białej fasoli
- słoik ogórków konserwowych
- pęczek natki pietruszki (lub dwa)
- 3/4 szklanki majonezu*
- 1-2 ząbki czosnku
- sól
* aby odchudzić sałatkę zamiast majonezu możesz użyć gęsty jogurt naturalny
PRZYGOTOWANIE:
- Fasolę odsącz na sitku. Ogórki pokrój w kostkę wielkości fasoli i również odsącz na sitku i razem z fasolką przełóż do miski. Natkę opłucz, osusz i pokrój, dodaj do miski.
- Czosnek rozetrzyj ze szczyptą soli i wymieszaj z majonezem, dołóż do warzyw w misce i na koniec wymieszaj.
Zapraszam do obserwowania mojego profilu na FB.