Takie placki ziemniaczane z twarogiem to popisowe danie mojej mamy. Ja zawsze miałam do niego niesamowity sentyment. Mogę tylko powiedzieć, że kolejne pokolenie również zaakceptowało ten przepis. Receptura niewiele różni się od tradycyjnych placków, bo do masy dodany jest tylko pokruszony biały ser. Wybierzcie mało wilgotny, nawet lekko podsuszony ser.
Jeśli chodzi o pytanie jak podać, to w przypadku placków ziemniaczanych zawsze jest dylemat – kwaśna śmietana czy cukier? Ja lubię obie wersje – a jak Wy?
Przepis znajdziecie w 30. numerze Magazynu Kocioł, w dziale kuchni dolnośląskiej. Numer całkowicie za darmo możecie pobrać z kotłowej strony.
SKŁADNIKI NA PLACKI ZIEMNIACZANE Z TWAROGIEM:
- 1 kg ziemniaków
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2-3 łyżki mąki pszennej
- 200 g białego sera, niezbyt wilgotnego
- 2 jajka
- 1 czubata łyżka soli
- 1 płaska łyżeczka pieprzu
- olej do smażenia
- jogurt lub śmietana do podania
- opcjonalnie cukier do podania
PRZYGOTOWANIE PLACKÓW:
- Ziemniaki, cebulę i czosnek obierz, a następnie zetrzyj na tarce na drobnych oczkach. Wymieszaj z jajkami i mąką, dopraw solą oraz pieprzem, na koniec dodaj pokruszony biały ser i wymieszaj.
- Smaż na rozgrzanym oleju, obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu placki można wyłożyć na ręcznik papierowy, aby nieco odsączyć nadmiar tłuszczu.
- Podaj od razu po usmażeniu z jogurtem naturalnym lub śmietaną lub jeśli wolisz, z cukrem.