Przepis na podobny sernik z gruszkami znalazłam na jednym z blogów i tak spodobał mi się pomysł łączenia sera z gruszkami, że postanowiłam go wykorzystać. Przepis mocno zmieniony, lecz idea pijanych gruszek pozostała. Gruszki są moczone w korzennej zalewie na bazie słodkiego wina. Ja wykorzystałam wino własnej produkcji i niestety nie udało mi się osiągnąć pięknego czerwonego koloru na zewnątrz owoców tak jak w oryginale. Gruszki z takiej zalewy mają niesamowicie intensywny korzenny posmak, który powala smakiem i zapachem. Ważne żeby przygotować je przynajmniej 3 godziny przed planowanym robieniem ciasta.
Ciasto można przygotować w tradycyjnej formie (np w tortownicy), świetnie też sprawdzi się w małych foremkach muffinkowych.
SKŁADNIKI NA SERNIK Z GRUSZKAMI:
ZALEWA DO GRUSZEK:
- 2 1/2 szklanki czerwonego słodkiego wina
- skórka z połowy cytryny (obranej)
- 1 laska cynamonu
- 1 łyżka goździków
- 3 duże gruszki*
- Zagotować wino z przyprawami, zmniejszyć ogień i dodać obrane ze skórek gruszki (w całości). Należy wybrać rondel lub garnek takiej wielkości, aby gruszki dość ciasno się w nim mieściły. Chodzi o to, żeby były w całości zanurzone w zalewie. Jeśli płynu jest za mało należy dopełnić go wrzątkiem.
- Gruszki pozostawić na minimalnym ogniu przez 25 minut. Potem wyłączyć i odstawić przynajmniej na 3 godziny. Ja gruszki przygotowałam wieczorem i w zalewie pozostały przez całą noc.
* Gruszki powinny być dojrzałe, ale dość twarde, żeby nie rozpadły się w czasie gotowania
SKŁADNIKI NA SPÓD:
- opakowanie ciasteczek digestive (moje 225 g)
- 10 dkg masła
- Masło rozpuścić i wystudzić.
- Ciasteczka utrzeć blenderem lub rozgnieść tłuczkiem. Wymieszać z wystudzonym masłem.
- Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, wysypać masę ciasteczkową, rozprowadzić ją równomiernie i dokładnie ugnieść łyżką.
SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ:
- 1 kg sera (w wiaderku)
- 3/4 szkl. cukru pudru
- 1/2 kostki masła
- budyń śmietankowy
- 1 łyżka kaszy manny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
- Utrzeć masło z cukrem pudrem na pulchną masę. Dodawać proszek do pieczenia, budyń, cukier waniliowy, kaszę manną, imbir i cynamon a na koniec po łyżce twaróg.
- Gruszki pokroić tak, aby powstały ładne duże kawałki do przystrojenia ciasta. Resztę pokroić w kostkę i dodać do masy serowej.
- Ser wyłożyć na spód z ciasteczek, wierzch udekorować gruszkami.
- Piec przez 50 – 60 minut w temperaturze 180 stopni C. Studzić w wyłączonym, otwartym piekarniku.
Zobacz inne moje przepisy na serniki.
4 komentarze
piękny, piękny!
jestem nim zauroczona ;]
No na pewno musi być pyszny 🙂
Wygląda na bardzo smaczny!
musi być fajny z tymi nasączonymi gruszkami!
życie & podróże
gotowanie