TARTA ŚLIWKOWA Z KREMEM GANACHE

Tarta śliwkowa z ganache

Poniżej pierwszy i na pewno nie ostatni przepis zainspirowany „Czekoladowymi słodkościami”. Krucha tarta śliwkowa z pysznym ganache z dodatkiem kawy jest dla mnie nowo odkrytą rewelacją. Ciasto kruche możecie zastąpić gotowym kruchym lub francuskim, ale też przepis jest na tyle prosty, że warto spróbować przygotować je własnoręcznie.

SKŁADNIKI – TARTA ŚLIWKOWA

NA CIASTO:

  • 1 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 13 dkg mocno schłodzonego masła
  • 1 duże żółtko
  1. Składniki posiekać nożem i szybko zagnieść ciasto, następnie ciasto wyłożyć na blaszkę (łącznie z rantem), ponakłuwać widelcem i upiec na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C (około 20 minut).

NA WARSTWĘ ŚLIWKOWĄ:

  • 70 dkg dojrzałych śliwek
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • opakowanie cukru waniliowego
  1. Śliwki razem z cukrami smażyć na wolnym ogniu do zredukowania wody, aż do uzyskania konsystencji powideł.

KREM GANACHE:

  • 140 g gorzkiej czekolady
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 50 g masła
  • 30 g mielonej kawy
  1. Czekoladę pokruszyć i wsypać do miski.
  2. Śmietanę wraz z masłem doprowadzić do wrzenia i gorącą polać czekoladę, od razu dodać kawę i dokładnie wymieszać.
  3. Na wystudzone ciasto wyłożyć masę śliwkową, rozsmarować.
  4. Na wierzch wyłożyć czekoladowo-kawowe ganache, wyrównać.

Tartę podawać po schłodzeniu.

Zapraszam do obserwowania mojego profilu na FB.

Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

Jeden komentarz

Zostaw komentarz