Poniżej pierwszy i na pewno nie ostatni przepis zainspirowany „Czekoladowymi słodkościami”. Krucha tarta śliwkowa z pysznym ganache z dodatkiem kawy jest dla mnie nowo odkrytą rewelacją. Ciasto kruche możecie zastąpić gotowym kruchym lub francuskim, ale też przepis jest na tyle prosty, że warto spróbować przygotować je własnoręcznie.
SKŁADNIKI – TARTA ŚLIWKOWA
NA CIASTO:
- 1 1/2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 1/4 łyżeczki soli
- 13 dkg mocno schłodzonego masła
- 1 duże żółtko
- Składniki posiekać nożem i szybko zagnieść ciasto, następnie ciasto wyłożyć na blaszkę (łącznie z rantem), ponakłuwać widelcem i upiec na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C (około 20 minut).
NA WARSTWĘ ŚLIWKOWĄ:
- 70 dkg dojrzałych śliwek
- 2 łyżki brązowego cukru
- opakowanie cukru waniliowego
- Śliwki razem z cukrami smażyć na wolnym ogniu do zredukowania wody, aż do uzyskania konsystencji powideł.
KREM GANACHE:
- 140 g gorzkiej czekolady
- 200 ml śmietany kremówki
- 50 g masła
- 30 g mielonej kawy
- Czekoladę pokruszyć i wsypać do miski.
- Śmietanę wraz z masłem doprowadzić do wrzenia i gorącą polać czekoladę, od razu dodać kawę i dokładnie wymieszać.
- Na wystudzone ciasto wyłożyć masę śliwkową, rozsmarować.
- Na wierzch wyłożyć czekoladowo-kawowe ganache, wyrównać.
Tartę podawać po schłodzeniu.
Zapraszam do obserwowania mojego profilu na FB.
Jeden komentarz
*_*