PIERNICZKI Z LUKREM

Najlepsze pierniczki z lukrem

Ostatnie kilkanaście godzin to walka z miodem, mąką, masłem i cukrem, a przede wszystkim korzennymi przyprawami. Przerobiłam ponad 7 kg mąki na ciasto piernikowe, w związku z tym kiedy zamykam oczy to widzę brązowe gwiazdki, serduszka i choinki. Bolą mnie ręce od ucierania karmelu w makutrze i ramiona od zagniatania ciasta. Organizujemy osiedlową wigilię i dziś odbywało się osiedlowe pieczenie pierniczków. Ja przygotowywałam ciasto do wypieków. Mam kilka przepisów, z których korzystałam podczas pieczenia i prawdę mówiąc dzisiaj miała możliwość porównania wszystkich w tym samym czasie. Zdecydowanie wygrał ten poniżej  – to najlepsze pierniczki z lukrem.

SKŁADNIKI NA PIERNICZKI Z LUKREM:

  • 1/2 kg mąki
  • 200 g masła
  • 1/2 szklanki miodu
  • 1/2 szklanki brązowego cukru z melasą (można dać zwykły biały)
  • 1/2 szklanki cukru zwykłego
  • 2 jaja
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3 łyżki przyprawy do pierników
  • 1/4 mielonego imbiru (opcjonalnie)
  1. Jajka i masło utrzeć na puch z cukrami, następnie dodać miód oraz mąkę wymieszaną z sodą i przyprawami.
  2. Ciasto w miarę szybko zagnieść, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce (najlepiej na noc).
  3. Ciasto wałkować na grubość 3-4 mm, wykrawać ulubione kształty, na koniec układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 8-10 minut. Dekorować po wystudzeniu

SKŁADNIKI NA LUKIER:

  • 1 białko
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1-2 łyżki soku z cytryny (opcjonalnie)
  1. Składniki lukru utrzeć do rozpuszczenia cukru. Dekorować według uznania. Opcjonalnie lukier można zabarwić barwnikami spożywczymi.
  2. Pierniczki można też ozdobić kupnymi kolorowymi pisakami, ja jednak preferuję czystą biel lukru z białek.

Zapraszam do obserwowania mojego profilu na FB.

Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

7 komentarzy

Zostaw komentarz