W ostatni weekend dostałam zapas powideł od mojej cioci i wujka. Ciocia je smaży specjalnie dla mnie – są bez cukru. Powidła smaczne jak zawsze, tym razem zostały dodatkowo przepięknie zapakowane. Słoiczki z dedykowaną etykietką – cudne. Bułki z ziarnami wykonane przygotowałam według ostatniego przepisu na chleb. Minimalnie zmieniony, bo przepis jest naprawdę znakomity.
SKŁADNIKI BUŁKI Z ZIARNAMI:
- 500 ml maślanki
- 5 łyżek wody
- 250 g żytniej pełnoziarnistej
- 250 g mąki pszennej
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka soli
- 5 łyżek nasion słonecznika
- 5 łyżek drobnej kaszy bulgur, opcjonalnie
- 5 łyżek sezamu
- 30 g drożdży
- mąka do formowania
PRZYGOTOWANIE:
- Drożdże wymieszać z cukrem i 5 łyżkami mąki pszennej.
- Dodać letnią maślankę. Całość wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut.
- Dodać pozostałe składniki i dokładnie wyrobić. Odstawić ponownie w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Po tym czasie ponownie wyrobić.
- Z ciasta formować tej samej wielkości kulki. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (zostawić odstępy – ciasto urośnie i troszkę się rozleje na boki.
- Zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. W zależności od wielkości powinno wyjść 10-12 bułek.
- Piec w temperaturze 200° C przez 45 minut.
Zapraszam do obserwowania mojego profilu na FB.
3 komentarze
Pyszny duet!
Bułki brzmią znakomicie i te powidła z dedykacją.
Doskonale!
codziennie kupuję razowe pieczywo…mieć domowe razowe bułki na śniadanie – MARZENIE 🙂
fajny przepis 🙂 bardzo smakowicie wyglądają!