Jabłka i migdały na pszenno-owsianym spodzie na weekendowe grzeszki. Pyszna tarta z jabłkami i migdałami, lekkim kruchym spodzie na bazie mąki pszennej i owsianej, która świetnie komponuje się z jabłkami.
SKŁADNIKI – TARTA Z JABŁKAMI I MIGDAŁAMI:
NA CIASTO:
- 15 dkg mąki krupczatki
- 15 dkg mąki owsianej (można zmielić płatki owsiane)
- 5 dkg cukru pudru
- 20 dkg schłodzonego masła
- opakowanie cukru waniliowego
- 6 czubatych łyżek greckiego jogurtu naturalnego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Wszystkie składniki posiekać i zagnieść szybko ciasto. Włożyć na godzinę do zamrażarki.
- Ciasto rozłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Podpiec 25 minut w temperaturze 180 stopni C.
NA NADZIENIE:
- 4-5 jabłek
- 1/2 szklanki posiekanych migdałów
- 3 jajka
- 2 łyżki mąki
- 3/4 szklanki brązowego cukru
- 3-4 łyżki likieru migdałowego (może być też kokosowy)
- Z jabłek usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę (u mnie razem ze skórką).
- Pozostałe składniki dokładnie wymieszać.
- Na podpieczone ciasto rozłożyć jabłka, zalać masą jajeczno-migdałową i wstawić ponownie do piekarnika.
- Piec kolejne 20-25 minut. Jeśli spód będzie się zbyt rumienił, blaszkę wstawić na wyższą półkę piekarnika.
Zapraszam do obserwowania mojego profilu na FB.
Jeden komentarz
Ciasto wyszło naprawdę fajne, dziękuję za przepis