Frittata ze szparagami to taka propozycja na ekspresową, ale obłędnie pyszną kolację. To danie możecie dowolnie modyfikować, dodając do niego dowolne składniki. Ja uwielbiam frittaty i często traktuję ją jako zbiornik resztek w lodówce. Świetnie się sprawdzą kawałki wędlin, serów żółtych czy serów pleśniowych. Można dodać paprykę, suszone pomidory a także ulubione zioła.
Zapraszam do obserwowania mojego profilu na FB.
SKŁADNIKI – FRITTATA ZE SZPARAGAMI:
- 6 jajek
- 1 pęczek zielonych szparagów
- 150 g dojrzałych pomidorków koktajlowych
- kilka plasterków szynki
- 2 łyżki oliwy
- sól morska grubo mielona
- świeżo mielony pieprz kolorowy
PRZYGOTOWANIE:
- Szparagi opłucz, odetnij twarde końcówki. Obgotuj je na parze koło 5 minut.
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.
- Danie wyląduje w piekarniku użyj więc patelni, która ma metalową rączkę. Możesz też zapiec je w dużym naczyniu żaroodpornym.
- Na patelni rozgrzej oliwę. Wrzuć pomidorki, oprósz je solą i smaż chwilę. Zdejmij patelnię z ognia. Dodaj szparagi i pokrojoną szynkę.
- Rozkłóć jajka z porządną szczyptą soli. Wlej masę na patelnię. Zapiekaj 15 minut. Przed podaniem oprósz świeżo mielonym pieprzem.
2 komentarze
Ekstra propozycja, i te szparagi w składzie zwłaszcza;)
O, tak. To jest pyszne danie. Pięknie podane…. umm, mniam 🙂