FRITTATA ZE SZPARAGAMI I SZYNKĄ

FRITTATA ZE SZPARAGAMI, SZYNKĄ I POMIDORKAMI

Frittata ze szparagami to taka propozycja na ekspresową, ale obłędnie pyszną kolację. To danie możecie dowolnie modyfikować, dodając do niego dowolne składniki. Ja uwielbiam frittaty i często traktuję ją jako zbiornik resztek w lodówce. Świetnie się sprawdzą kawałki wędlin, serów żółtych czy serów pleśniowych. Można dodać paprykę, suszone pomidory a także ulubione zioła.

Zapraszam do obserwowania mojego profilu na FB.

SKŁADNIKI – FRITTATA ZE SZPARAGAMI:

  • 6 jajek
  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 150 g dojrzałych pomidorków koktajlowych
  • kilka plasterków szynki
  • 2 łyżki oliwy
  • sól morska grubo mielona
  • świeżo mielony pieprz kolorowy

PRZYGOTOWANIE:

  1. Szparagi opłucz, odetnij twarde końcówki. Obgotuj je na parze koło 5 minut.
  2. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.
  3. Danie wyląduje w piekarniku użyj więc patelni, która ma metalową rączkę. Możesz też zapiec je w dużym naczyniu żaroodpornym.
  4. Na patelni rozgrzej oliwę. Wrzuć pomidorki, oprósz je solą i smaż chwilę. Zdejmij patelnię z ognia. Dodaj szparagi i pokrojoną szynkę.
  5. Rozkłóć jajka z porządną szczyptą soli. Wlej masę na patelnię. Zapiekaj 15 minut. Przed podaniem oprósz świeżo mielonym pieprzem.
Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

2 komentarze

Zostaw komentarz