DROŻDŻÓWKA Z RABARBAREM I KRUSZONKĄ

Drożdżówka z rabarbarem

Sezon rabarbarowy trwa. Dzisiaj drożdżówka z rabarbarem ze starej książki mojej mamy. Książka prawdopodobnie bazująca na tradycyjnych przepisach, jednak jeśli chodzi o składniki to masła praktycznie nigdzie się nie uświadczy – margaryna króluje.

U mnie na maśle, cieplutka pachnąca drożdżówka właśnie lekko przestygła i bez wątpienia jest gotowa do krojenia.

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 50 dkg mąki
  • 10 dkg masła
  • 15 dkg cukru
  • 5 dkg drożdży
  • 2 jajka
  • szklanka mleka
  • szczypta soli
  • 50 dkg rabarbaru
  1. Przygotować zaczyn z drożdży, 2 łyżek mąki, 2 łyżek cukru i połowy szklanki ciepłego mleka, następnie odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut.
  2. Masło rozpuścić i lekko ostudzić, a rabarbar oczyścić i pokroić na centymetrowe kawałki.
  3. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać przesianą mąkę, resztę mleka, sól oraz wyrośnięty zaczyn. Zagnieść gładkie ciasto, przykryć i odstawić do wyrośnięcia.
  4. Wyrośnięte ciasto rozprowadzić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, rozłożyć rabarbar, następnie ponownie odstawić do wyrośnięcia.

SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ:

  • 10 dkg mąki
  • 7,5 dkg cukru
  • 10 dkg masła
  1. Składniki na kruszonkę należy przygotować tak jak ciasto kruche. Posiekać i szybko zagnieść. Najszybciej i najwygodniej przygotowuje się ją wrzucając wszystko do malaksera. Wystarczy kilka minut ucierania, tak aby składniki się połączyły i miały konsystencję kaszki.
  2. Kruszonką posypać przygotowane ciasto, a następnie piec około 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Drożdżówka z rabarbarem i kruszonką

Zobacz mój profil na FB.

Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

4 komentarze

Zostaw komentarz