Sezon rabarbarowy trwa. Dzisiaj drożdżówka z rabarbarem ze starej książki mojej mamy. Książka prawdopodobnie bazująca na tradycyjnych przepisach, jednak jeśli chodzi o składniki to masła praktycznie nigdzie się nie uświadczy – margaryna króluje.
U mnie na maśle, cieplutka pachnąca drożdżówka właśnie lekko przestygła i bez wątpienia jest gotowa do krojenia.
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 50 dkg mąki
- 10 dkg masła
- 15 dkg cukru
- 5 dkg drożdży
- 2 jajka
- szklanka mleka
- szczypta soli
- 50 dkg rabarbaru
- Przygotować zaczyn z drożdży, 2 łyżek mąki, 2 łyżek cukru i połowy szklanki ciepłego mleka, następnie odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut.
- Masło rozpuścić i lekko ostudzić, a rabarbar oczyścić i pokroić na centymetrowe kawałki.
- Żółtka utrzeć z cukrem, dodać przesianą mąkę, resztę mleka, sól oraz wyrośnięty zaczyn. Zagnieść gładkie ciasto, przykryć i odstawić do wyrośnięcia.
- Wyrośnięte ciasto rozprowadzić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, rozłożyć rabarbar, następnie ponownie odstawić do wyrośnięcia.
SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ:
- 10 dkg mąki
- 7,5 dkg cukru
- 10 dkg masła
- Składniki na kruszonkę należy przygotować tak jak ciasto kruche. Posiekać i szybko zagnieść. Najszybciej i najwygodniej przygotowuje się ją wrzucając wszystko do malaksera. Wystarczy kilka minut ucierania, tak aby składniki się połączyły i miały konsystencję kaszki.
- Kruszonką posypać przygotowane ciasto, a następnie piec około 40 minut w temperaturze 180 stopni.

Zobacz mój profil na FB.
4 komentarze
wspaniała!
Mniam! Idealne do mleka 🙂
pysznie wygląda:)
<3
Pozdrawiam i dziękuję za udział w akcji rabarbar 2013.