KURCZAK MOLE POBLANO

Kurczak mole poblano

Takiego kurczaka planowałam zrobić od dawna, to znaczy od momentu kiedy było mi dane go spróbować. Prawdę mówiąc nie wierzyłam, że to może smakować. Ale po kolei.

IV półfinał Bloger Chefa poświęcony był kuchni obu Ameryk. Wiele smaków znanych mi wcześniej, kilka trochę zaskakujących połączeń i właśnie ten kurczak. Kiedy popatrzyłam na wydrukowany przepis, prawie się złapałam za głowę. Jakoś trudno było mi wyobrazić sobie to połączenie. Dane mi było współuczestniczyć w przygotowaniach dań Kingi z bloga pyszotka.blox.pl, która przygotowywała kurczaka w sosie mole poblano. Danie okazało się być naprawdę znakomite, a sos dla mnie osobiście był wielkim objawieniem. Połączenie pikantnego i lekko słodkawego zatopione w gorzkiej czekoladzie – ja prawie padłam przed tym sosem na kolana.

Trochę poczytałam o tym daniu i postanowiłam zrobić je u siebie. Mój przepis to wypadkowa kilkunastu różnych wersji. Bo kiedy zacznie się szperać to jest tego ogrom. Różniące się składnikami, sposobem duszenia, kolejnością dodawania składników. Zawsze jest czekolada i ostre papryczki – w oryginale dodaje się ich kilka (nieraz są dwa, a niektóre podają aż sześć) rodzajów. Do duszenia dodaje się owoce i pomidory. Jako zagęszczacz sosu stosuje się zmiksowane orzechy, migdały a nieraz podeschnięte tortille.

Ja sosem jestem zachwycona, u moich mężczyzn danie nie wywołało wielkiego entuzjazmu. Czy Wam będzie smakować – jestem ciekawa.

SKŁADNIKI – KURCZAK MOLE POBLANO:

  • 6 podudzi z kurczaka
  • 2 średniej wielkości białe cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 2-3 papryczki chilli (nam tyle wystarczyło, ale można dodać ich znacznie więcej)
  • 2 łyżki rodzynek
  • 2 łyżki orzeszków ziemnych lub 1,5 łyżki masła orzechowego
  • 2 łyżki płatków migdałów
  • 1/2 szklanki soku pomidorowego lub 2 świeże pomidory
  • 1/2 szklanka bulionu drobiowego
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz
  • 7,5 dkg gorzkiej (minimum 70%) czekolady
  • mielone: cynamon, kolendra i goździki do smaku
  • ziarna lekko uprażonego sezamu do posypania

PRZYGOTOWANIE:

  1. Kurczaka opłukać, wytrzeć ręcznikiem papierowym.
  2. Warzywa oczyścić. Czosnek i papryczki drobno posiekać, cebulę pokroić w drobną kostkę.
  3. Na patelni rozgrzać olej, obsmażyć kurczaka na złoty kolor, dodać przygotowane warzywa, oprószyć solą i chwilę smażyć mieszając co jakiś czas, aż cebula się zeszkli.
  4. Dodać orzechy, migdały oraz rodzynki i znowu chwilę smażyć.
  5. Wlać sok pomidorowy (lub pokrojone pomidory), i dalej smażyć. Gdy się zredukuje wlać bulion, zmniejszyć ogień i dusić ok. 20 minut, aż kurczak będzie miękki.
  6. Wyjąć kurczaka, najlepiej wstawić go do ciepłego piekarnika aby nie ostygł (można też go przed podaniem podgrzać).
  7. To co zostało na patelni zmiksować na gładki sos. Dodać połamaną w kostki czekoladę, doprawić mielonym cynamonem, goździkami i solą. Gotować kilka minut aby smaki się jeszcze przegryzły. Jeśli uznamy, że sos jest zbyt gęsty można dodać odrobinę wody, jeśli będzie zbyt rzadki trzeba trochę dłużej gotować, aby go zredukować.

Danie podać z ryżem, przed podaniem posypać sezamem.

Kurczak mole poblano
Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

2 komentarze

Zostaw komentarz