To będzie pierwszy z przepisów na proste do przygotowania lody. Przygotowane specjalnie do 32. numeru Magazynu Kocioł do sesji z lodowymi deserami. Te tropikalne lody przygotujecie dosłownie w kilka minut. Są bez dodatku cukru, lekko dosłodzone erytrolem. Dodatek świeżych listków mięty oraz skórki z limonki daje niesamowity aromat i dodaje super orzeźwienia.
Ja swoje lody przygotowałam z gotowej, kupionej w Makro mieszanki mrożonych owoców. Możecie samodzielnie taką przygotować, zestawiając mieszankę według swojego uznania. Wybierajcie mocno dojrzałe owoce – dzięki temu będą potrzebowały mniej słodzika. Przed mrożeniem owoce trzeba obrać i pokroić na małe kawałki.
Jeśli lubisz lody tak jak my, wpadnij po moje inne przepisy na ten deser.
SKŁADNIKI NA TROPIKALNE LODY BEZ CUKRU:
- 600 g mrożonych owoców tropikalnych pokrojonych na kawałki (melon, ananas, mango, papaja, winogrona)
- 125 g mascarpone*
- 2-3 łyżki erytrolu** lub ksylitolu**
- 2-3 łyżki drobno posiekanych listków mięty
- skórka otarta z 1 limonki
* jeśli z jakiegoś powodu nie jesz tradycyjnego nabiału, możesz poszukać wegańskiego mascarpone lub wymienić go na śmietankę kokosową
** jeśli możesz jeść cukier, wykorzystaj go zamiast erytrolu. Fajny smak osiągniesz jeśli dodasz cukier kokosowy lub trzcinowy.
PRZYGOTOWANIE:
- Owoce włóż do misy termomixa lub malaksera. Dołóż serek mascarpone, następnie zmiksuj na gładką, kremową masę.
- Dodaj do smaku erytrol i jeszcze chwilę miksuj.
- Dodaj miętę oraz skórkę z limonki, wymieszaj i od razu podaj.
Jeden komentarz