EKSPRESOWE TROPIKALNE LODY BEZ CUKRU

To będzie pierwszy z przepisów na proste do przygotowania lody. Przygotowane specjalnie do 32. numeru Magazynu Kocioł do sesji z lodowymi deserami. Te tropikalne lody przygotujecie dosłownie w kilka minut. Są bez dodatku cukru, lekko dosłodzone erytrolem. Dodatek świeżych listków mięty oraz skórki z limonki daje niesamowity aromat i dodaje super orzeźwienia.

Ja swoje lody przygotowałam z gotowej, kupionej w Makro mieszanki mrożonych owoców. Możecie samodzielnie taką przygotować, zestawiając mieszankę według swojego uznania. Wybierajcie mocno dojrzałe owoce – dzięki temu będą potrzebowały mniej słodzika. Przed mrożeniem owoce trzeba obrać i pokroić na małe kawałki.

Jeśli lubisz lody tak jak my, wpadnij po moje inne przepisy na ten deser.

SKŁADNIKI NA TROPIKALNE LODY BEZ CUKRU:

  • 600 g mrożonych owoców tropikalnych pokrojonych na kawałki (melon, ananas, mango, papaja, winogrona)
  • 125 g mascarpone*
  • 2-3 łyżki erytrolu** lub ksylitolu**
  • 2-3 łyżki drobno posiekanych listków mięty
  • skórka otarta z 1 limonki

* jeśli z jakiegoś powodu nie jesz tradycyjnego nabiału, możesz poszukać wegańskiego mascarpone lub wymienić go na śmietankę kokosową

** jeśli możesz jeść cukier, wykorzystaj go zamiast erytrolu. Fajny smak osiągniesz jeśli dodasz cukier kokosowy lub trzcinowy.

PRZYGOTOWANIE:

  1. Owoce włóż do misy termomixa lub malaksera. Dołóż serek mascarpone, następnie zmiksuj na gładką, kremową masę.
  2. Dodaj do smaku erytrol i jeszcze chwilę miksuj.
  3. Dodaj miętę oraz skórkę z limonki, wymieszaj i od razu podaj.
Tropikalne lody bez cukru

Zobacz także...

Jeden komentarz

Zostaw komentarz