Ekspresowa i niezwykle smaczna zupa krem z cukinii. Idealna na taki upalny dzień.
SKŁADNIKI:
- 3 cukinie
- 4 ząbki czosnku
- 1 szklanka śmietany 18%
- 1 szklanka mleka
- 3 łyżki oliwy
- opakowanie gotowych, ulubionych pierożków tortellini
- parmezan do podania
- sól
- Cukinie opłucz i zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Czosnek rozetrzyj.
- W dużym rondlu lub garnku z grubym dnem rozgrzej lekko oliwę i wrzuć startą cukinię. Oprósz solą i chwilę smaż. Dodaj czosnek i smaż jeszcze kilka minut do miękkości cukinii.
- Połowę podsmażonej cukinii przełóż do wysokiego pojemnika, dodaj mleko i śmietanę i zmiksuj na krem. Połącz z pozostałą w rondlu cukinią, dopraw i chwilkę razem gotuj. Możesz dodać troszkę więcej mleka jeśli wolisz bardziej rzadszą zupę.
- Ugotuj tortellini wg receptury na opakowaniu, powinny być al dente.
- Przed podaniem posyp startym parmezanem.
Zupę możesz podać z ryżem, ulubionym makaronem lub pieczywem. Świetnie będą do niej pasowały grzanki.
Aby lekko odchudzić zupę, zamiast śmietany użyj jogurt naturalny.
2 komentarze
wygląda apetycznie:)
uwielbiam zupy kremy i chętnie wypróbuje je z tortellini