Poprzednio obiecany, kolejny przepis na lody z sesji specjalnej dla Magazynu Kocioł, której efekty znajdziecie w 32 numerze. Tak jak tropikalne, kokosowe lody z mango zrobicie w kilka minut. Mango trzeba wcześniej zamrozić lub wykorzystać gotowy mrożony produkt – mrożone mango kupicie w większości sklepów. Warto poszperać w sklepowych zamrażarkach bo wybór mrożonych owoców jest naprawdę znakomity. Tak przygotowane owoce to fajny sposób nie tylko na szybkie lody, bo możecie z nich zrobić dowolny deser czy koktajl.
Ten przepis jest bez cukru, lekko dosłodzony erytrolem (możecie wykorzystać ksylitol). Dodatkowo lody są wegańskie, bo przygotowane na śmietance kokosowej. Jeśli takowej nie macie, to wystarczy dobrej jakości mleko kokosowe – nie mieszacie go, a zdejmujecie gęstą część.
SKŁADNIKI NA KOKOSOWE LODY Z MANGO:
- 450 g mrożonego, pokrojonego w kostkę mango
- 75 ml śmietanki kokosowej
- 2-3 łyżki erytrolu lub ksylitolu
- 80 g płatków z gorzkiej czekolady lub posiekanej gorzkiej czekolady
- rożki waflowe oraz listki mięty do podania
PRZYGOTOWANIE:
- Mango przełóż do misy malaksera lub thermomixa, dodaj śmietankę, następnie zmiksuj na gładką, kremową masę.
- Dodaj do smaku erytrol, jeszcze chwilę miksuj aby składniki się połączyły.
- Włóż pokruszone płatki czekoladowe i wymieszaj.
- Lody nałóż do różków waflowych, a przed podaniem udekoruj listkami mięty.