Pierwszy raz zebrałam się w sobie i udaje mi się dołączyć do wspólnego gotowania w ramach akcji Wypiekanie na śniadanie. Mam nadzieję, że moja szakszuka z soczewicą wraz z propozycjami innych uczestników akcji będzie dla Was inspiracją na pyszne pożywne śniadanko.
Szakszuka to po prostu jajo sadzone na „ekskluzywnym warzywnym dywaniku”. Danie niezwykle popularne jako śniadanie w Izraelu, Tunezji oraz innych śródziemnomorskich krajach. Zasada jest jedna – jajo sadzi się w zagłębieniu, w pikantnym sosie na bazie pomidorów i papryki. Dodatki są różne: bakłażan, harissa, ciecierzyca czy ser. Niech Was nie odstraszy długość przygotowań. Bazę pomidorową możecie przygotować dzień wcześniej, co więcej – możecie ją przygotować na dwa, trzy posiłki i zawekować lub zamrozić. Potem wystarczy wyrzuć sos na patelenkę, podgrzać i wbić do niej jaja.
SKŁADNIKI – SZAKSZUKA Z SOCZEWICĄ:
- 8 jajek
- 1/2 szklanki suchej soczewicy (lub puszka gotowej)
- 1/2 główki czosnku
- 2 puszki pomidorów
- 1 duża żółta cebula
- 1 średniej wielkości czerwona cebula
- 1 duża czerwona papryka
- 1 papryczka chili (ewentualnie 1 łyżeczka płatków chili)
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka cynamonu
- sól, świeżo mielony pieprz
- zielenina do posypania (szczypiorek, natka)
PRZYGOTOWANIE:
- Soczewicę przepłucz na sitku, zalej szklanką wody gotuj do miękkości. W miarę potrzeby podlewaj niewielką ilością wody. W czasie gotowania nie sól, bo stwardnieje.
- W piekarniku lub nad gazem opiecz „na czarno” paprykę. Delikatnie zeskrob nożykiem skórkę i płucz pod bieżącą wodą. Pokrój na mniejsze kawałki. Paprykę możesz też obsmażyć, ale taka opieczona jest zdecydowanie smaczniejsza.
- Cebulę i czosnek obierz, następnie cebulę pokrój w kostkę, a czosnek w cienkie plasterki.
- Na dużej patelni rozgrzej oliwę, dodaj cebulę, oprósz solą i smaż do zeszklenia, następnie dodaj czosnek oraz pokrojoną papryczkę chili (lub płatki) i smaż jeszcze chwilę cały czas mieszając.
- Dodaj pomidory z puszki oraz cynamon i duś do zredukowania nadmiaru płynu, na koniec dodaj pokrojoną paprykę oraz soczewicę. Dopraw do smaku solą i zmielonym pieprzem, duś kilka minut do połączenia smaków.
- Jeśli korzystasz z naprawdę dużej patelni, zrób zagłębienia i wbij w nie jajka. Oprósz solą i przykryj. Smaż do ścięcia białka. Możesz też podzielić bazę i szakszukę dla każdej osoby przygotować i podać na małej patelence.
Szakszukę (a każda jest inna) znajdziecie również u:
Insuliny – strona na FB
Miśka Misiaka – zdjęcie na FB
Doroty – Moje małe czarowanie
Izy – Smaczna pyza
Wiosenki – Eksplozja smaku
Małgosi – Smaki Alzacji
Agaty – Kulinarne przygody Gatity
Moniki – Z chaty na końcu wsi
Bernadetty – Prawo do gotowania z pasją
Magdy – Kulinarna piniata
Ani – Teatr Gotowania
Moniki – Monika Bielawa
12 komentarzy
dziękuję za wspólne śniadanie
Laura, dzięki za wspólne pyszne śniadanko :-).
ja również 🙂
i jesteś w końcu z nami 🙂 dzięki za wspólne smażenie i do zobaczenia następnym razem mam nadzieje 🙂
dziękuję za wspólne przygotowanie i czekam na podobne tematy 🙂
Podoba mi się to okreslenie: jajo smażone na ekskluzywnym dywaniku. Miło się razem zajadało śniadanie :-), dziękuję.
Super, że w końcu do nas dołączyłaś 🙂 Do następnego razu !
Dzięki Laura, to tez i mój debiut w tej akcji 🙂
Przepysznie wygląda Twoja Shakshuka. Bardzo dziękuję za pyszne śniadanie ☺
Wzdycham do tej szakszuki, musiała być przepyszna!
oj była 🙂