Mocno nasączony i aromatyczny. Z nutą cytryny i mocno wybijającą się whisky. Pomysł na takie połączenie smaku zaczerpnęłam od Olgi (klikajcie żeby zobaczyć jej wpis). Jakiś czas temu rozmawiając o smakach tortowych pochwaliła się takim odkryciem. Wiedziałam, że prędzej, czy później wykorzystam go u siebie.
Tym razem wspólne dzieło – tworzyłyśmy go razem z córką.
SKŁADNIKI NA SPODY:
(na tortownicę 22 cm)
- 4 duże jajka
- 20 dkg cukru
- 10 dkg mąki pszennej
- 2 opakowania kisielu cytrynowego WINIARY
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- Przesiej mąki i kisiel.
- Oddziel żółtka od białek.
- Białka ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawaj po trochę cukier oraz żółtka.
- Do masy wsyp przesiane mąki i kisiel, Wymieszaj łopatką robiąc delikatne, ale zamaszyste ruchy, aby do ciasta wtłoczyć jak najwięcej powietrza.
- Ja piekę każdy placek z osobna, dzięki temu mam zawsze idealnie równe spody. Możesz też upiec jeden biszkopt, a po ostudzeniu przekroić go na trzy równe części.
SKŁADNIKI NA KREM:
- 1/2 l śmietany kremówki
- 25 dkg serka mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
- skórka starta z 1 cytryny
- 2 łyżeczki soku wyciśniętego z cytryny
- 3 łyżeczki whisky
- Mocno schłodzoną kremówkę ubij na sztywno, pod koniec dodaj cukier.
- Ubijając dodawaj po łyżce serka oraz po trochę pozostałe składniki.
SKŁADNIKI NA PONCZ:
- 150 ml zaparzonej czarnej herbaty
- 1 łyżka cukru
- 75 ml whisky
ZŁOŻENIE TORTU
- Ułóż pierwszy blat na paterze i nasącz go ponczem. Wyłóż 1/4 kremu.
- Przykryj kolejnym blatem.
- Powtórz czynności.
- Boki ozdób resztą kremu.
- Udekoruj według swoich preferencji.
Jeden komentarz
Podoba mi się takie połączenie smaków, będę musiała wypróbować 🙂 Tort wygląda obłędnie 🙂