TORT CYTRYNOWY Z WHISKY

Mocno nasączony i aromatyczny. Z nutą cytryny i mocno wybijającą się whisky. Pomysł na takie połączenie smaku zaczerpnęłam od Olgi (klikajcie żeby zobaczyć jej wpis). Jakiś czas temu rozmawiając o smakach tortowych pochwaliła się takim odkryciem. Wiedziałam, że prędzej, czy później wykorzystam go u siebie.

Tym razem wspólne dzieło – tworzyłyśmy go razem z córką.

SKŁADNIKI NA SPODY:
(na tortownicę 22 cm)

  • 4 duże jajka
  • 20 dkg cukru
  • 10 dkg mąki pszennej
  • 2 opakowania kisielu cytrynowego WINIARY
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  1. Przesiej mąki i kisiel.
  2. Oddziel żółtka od białek.
  3. Białka ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawaj po trochę cukier oraz żółtka.
  4. Do masy wsyp przesiane mąki i kisiel, Wymieszaj łopatką robiąc delikatne, ale zamaszyste ruchy, aby do ciasta wtłoczyć jak najwięcej powietrza.
  5. Ja piekę każdy placek z osobna, dzięki temu mam zawsze idealnie równe spody. Możesz też upiec jeden biszkopt, a po ostudzeniu przekroić go na trzy równe części.

SKŁADNIKI NA KREM:

  • 1/2 l śmietany kremówki
  • 25 dkg serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • skórka starta z 1 cytryny
  • 2 łyżeczki soku wyciśniętego z cytryny
  • 3 łyżeczki whisky
  1. Mocno schłodzoną kremówkę ubij na sztywno, pod koniec dodaj cukier.
  2. Ubijając dodawaj po łyżce serka oraz po trochę pozostałe składniki.

SKŁADNIKI NA PONCZ:

  • 150 ml zaparzonej czarnej herbaty
  • 1 łyżka cukru
  • 75 ml whisky
ZŁOŻENIE TORTU
  1. Ułóż pierwszy blat na paterze i nasącz go ponczem. Wyłóż 1/4 kremu.
  2. Przykryj kolejnym blatem.
  3. Powtórz czynności.
  4. Boki ozdób resztą kremu.
  5. Udekoruj według swoich preferencji.

 

Winiary - serwis kulinarny

Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

Jeden komentarz

Zostaw komentarz