Moje dzieci lubiły niezależnie od tego czy miały trzy czy dziesięć czy może są od kilku dni pełnoletnie. Moje dzieci kochają obiadki na słodko, a kiedy tata wyjeżdża w delegację, mama może zrobić odświętny, słodki obiad dla dzieci i nie będzie skrytykowana za to, że na obiad jest deser. Tak więc dzisiaj troszkę przedwczesny obiad z okazji Dnia Dziecka. Poniżej propozycja dla mamy na diecie, zapraszam na makaron z truskawkami w wersji de luxe…
SKŁADNIKI NA MAKARON Z TRUSKAWKAMI:
- 200 g makaronu spaghetti
- 1/2 kg truskawek
- 200 g serka twarogowego lub homogenizowanego
- 2 łyżki ksylitolu lub cukru
- 50-75 g blanszowanych migdałów lub migdałów w płatkach
- 1 łyżka brązowego cukru
- 1/2 tabliczki białej czekolady
PRZYGOTOWANIE:
- Truskawki opłukać i oczyścić z szypułek. Odłożyć 1/2 dekoracji, pozostałe zmiksować z serkiem, na koniec dosłodzić do smaku.
- Makaron ugotować al dente, wystudzić.
- Migdały uprażyć na małym ogniu z łyżką brązowego cukru, następnie wystudzić.
- Makaron po ugotowaniu wymieszać z 2-3 masy truskawkowej, przełożyć na półmisek polać pozostałym sosem.
- Wierzch udekorować pozostałymi truskawkami, a na koniec posypać migdałami i startą czekoladą
WERSJA LIGHT:
Jeśli jesteś na diecie, wykorzystaj makaron pełnoziarnisty, tłusty serek twarogowy zastąp jogurtem naturalnym, a na wierzch zetrzyj dwie kostki startej gorzkiej czekolady, gwarantuję – też będzie pysznie…
Zapraszam do obserwowania mojego profilu na FB.
3 komentarze
mi wersja light nawet bardziej się podoba! aż ślinka cieknie!
mmmm świetne
Smakowitości :). Mój mężczyzna też raczej nie byłby zadowolony z takiego obiadu, ale ja jak najbardziej :).