MAKARON Z TRUSKAWKAMI, SPAGHETTI ALLE FRAGOLE

Moje dzieci lubiły niezależnie od tego czy miały trzy czy dziesięć czy może są od kilku dni pełnoletnie. Moje dzieci kochają obiadki na słodko, a kiedy tata wyjeżdża w delegację, mama może zrobić odświętny, słodki obiad dla dzieci i nie będzie skrytykowana za to, że na obiad jest deser. Tak więc dzisiaj troszkę przedwczesny obiad z okazji Dnia Dziecka. Poniżej propozycja dla mamy na diecie, zapraszam na makaron z truskawkami w wersji de luxe…

SKŁADNIKI NA MAKARON Z TRUSKAWKAMI:

  • 200 g makaronu spaghetti
  • 1/2 kg truskawek
  • 200 g serka twarogowego lub homogenizowanego
  • 2 łyżki ksylitolu lub cukru
  • 50-75 g blanszowanych migdałów lub migdałów w płatkach
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1/2 tabliczki białej czekolady

PRZYGOTOWANIE:

  1. Truskawki opłukać i oczyścić z szypułek. Odłożyć 1/2 dekoracji, pozostałe zmiksować z serkiem, na koniec dosłodzić do smaku.
  2. Makaron ugotować al dente, wystudzić.
  3. Migdały uprażyć na małym ogniu z łyżką brązowego cukru, następnie wystudzić.
  4. Makaron po ugotowaniu wymieszać z 2-3 masy truskawkowej, przełożyć na półmisek polać pozostałym sosem.
  5. Wierzch udekorować pozostałymi truskawkami, a na koniec posypać migdałami i startą czekoladą

WERSJA LIGHT:

Jeśli jesteś na diecie, wykorzystaj makaron pełnoziarnisty, tłusty serek twarogowy zastąp jogurtem naturalnym, a na wierzch zetrzyj dwie kostki startej gorzkiej czekolady, gwarantuję – też będzie pysznie…

Zapraszam do obserwowania mojego profilu na FB.

Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

3 komentarze

Zostaw komentarz