Ten przepis zapisany na karteczce przeleżał wiele lat, opatrzony tytułem: francuska zapiekanka z ziemniaków i sera. Pochodzi ze zbiorów, które tworzyłam jako dziecko, a potem nastolatka w rodzinnym domu. Uwielbiałam zbierać przepisy, wtedy możliwości były poważnie ograniczone: brak internetu i ubogość prasy praktycznie uniemożliwiały znalezienie czegoś nowego o tak, na zawołanie. Więc gromadziłam wszystko to, co wydawało się ciekawe. To były kartki z kalendarza, gazety niekoniecznie o tematyce kulinarnej. Pamiętam jak ze słownikiem w ręku tłumaczyłam wszystkie przepisy z opakowań chyba po jakimś proszku do pieczenia, które prawdopodobnie z jakiś darów z Niemiec trafiły do naszego domu – na każdym z opakowań był inny przepis na ciasto.
Nie pamiętam skąd pochodzi ten konkretny przepis – często podczas przeglądania swoich zbiorów, czytałam go i potem odkładałam. Na ostatnich zakupach w Leclercu udało mi się kupić w bardzo dobrej cenie kilka różnych francuskich serów i tak ten stary przepis wczoraj miał premierę. Podać z zieloną sałatą i białym francuskim winem. Mi smakowało bardzo, dzieciom chyba też, a moja połówka stwierdziła, że dodatek np. boczku byłby wskazany. Trudno się z nim nie zgodzić – całkiem fajny pomysł byłby z tym boczkiem.
SKŁADNIKI – ZAPIEKANKA Z ZIEMNIAKÓW I SERA:
- 1,2 kg ziemniaków
- 3 ząbki czosnku
- 6 łyżeczek masła
- 40 dkg serów (mieszanka różnych)
- 1 szklanka mleka
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
PRZYGOTOWANIE:
- Ziemniaki obrać, zetrzeć na cieniutkie plasterki. Naczynie żaroodporne natrzeć przeciętym ząbkiem czosnku, a potem masłem. Resztę czosnku rozetrzeć z solą i wymieszać z pozostałym masłem.
- Sery utrzeć i wymieszać.
- Układać z naczyniu warstwę ziemniaków (oprószyć je solą, pieprzem i gałką), potem wiórki sera, potem znowu ziemniaki itd.
- Ostatnią warstwą powinien być ser, ale najpierw należy zalać wszystko mlekiem, porozkładać wiórki z masła czosnkowego i dopiero wyłożyć ser.
- Piec w ponad godzinę w 200 stopniach (przez pierwsze pół godziny pod przykryciem). Przed wyjęciem trzeba sprawdzić, czy ziemniaki nie są surowe i ewentualnie potrzymać dłużej w piekarniku.
Zapraszam do obserwowania mojego profilu na FB.
2 komentarze
ziemniaki i duużo sera? to musi być pyszne połączenie! nie potrafiłabym go sobie odmówić 🙂 chociaż przyznam, ze z chudym boczkiem byłoby z pewnością bardziej aromatyczne 🙂
idelna na taka pore roku, az mi slika cieknie:)