FRANCUSKA ZAPIEKANKA Z ZIEMNIAKÓW I SERA

Ten przepis zapisany na karteczce przeleżał wiele lat, opatrzony tytułem: francuska zapiekanka z ziemniaków i sera. Pochodzi ze zbiorów, które tworzyłam jako dziecko, a potem nastolatka w rodzinnym domu. Uwielbiałam zbierać przepisy, wtedy możliwości były poważnie ograniczone: brak internetu i ubogość prasy praktycznie uniemożliwiały znalezienie czegoś nowego o tak, na zawołanie. Więc gromadziłam wszystko to, co wydawało się ciekawe. To były kartki z kalendarza, gazety niekoniecznie o tematyce kulinarnej. Pamiętam jak ze słownikiem w ręku tłumaczyłam wszystkie przepisy z opakowań chyba po jakimś proszku do pieczenia, które prawdopodobnie z jakiś darów z Niemiec trafiły do naszego domu – na każdym z opakowań był inny przepis na ciasto.

Nie pamiętam skąd pochodzi ten konkretny przepis – często podczas przeglądania swoich zbiorów, czytałam go i potem odkładałam. Na ostatnich zakupach w Leclercu udało mi się kupić w bardzo dobrej cenie kilka różnych francuskich serów i tak ten stary przepis wczoraj miał premierę. Podać z zieloną sałatą i białym francuskim winem. Mi smakowało bardzo, dzieciom chyba też, a moja połówka stwierdziła, że dodatek np. boczku byłby wskazany. Trudno się z nim nie zgodzić – całkiem fajny pomysł byłby z tym boczkiem.

SKŁADNIKI – ZAPIEKANKA Z ZIEMNIAKÓW I SERA: 

  • 1,2 kg ziemniaków
  • 3 ząbki czosnku
  • 6 łyżeczek masła
  • 40 dkg serów (mieszanka różnych)
  • 1 szklanka mleka
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa

PRZYGOTOWANIE:

  1. Ziemniaki obrać, zetrzeć na cieniutkie plasterki. Naczynie żaroodporne  natrzeć przeciętym ząbkiem czosnku, a potem masłem. Resztę czosnku rozetrzeć z solą i wymieszać z pozostałym masłem.
  2. Sery utrzeć i wymieszać.
  3. Układać z naczyniu warstwę ziemniaków (oprószyć je solą, pieprzem i gałką), potem wiórki sera, potem znowu ziemniaki itd.
  4. Ostatnią warstwą powinien być ser, ale najpierw należy zalać wszystko mlekiem, porozkładać wiórki z masła czosnkowego i dopiero wyłożyć ser.
  5. Piec w ponad godzinę w 200 stopniach (przez pierwsze pół godziny pod przykryciem).  Przed wyjęciem trzeba sprawdzić, czy ziemniaki nie są surowe i ewentualnie potrzymać dłużej w piekarniku.

Zapraszam do obserwowania mojego profilu na FB.

Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

2 komentarze

  1. ziemniaki i duużo sera? to musi być pyszne połączenie! nie potrafiłabym go sobie odmówić 🙂 chociaż przyznam, ze z chudym boczkiem byłoby z pewnością bardziej aromatyczne 🙂

Zostaw komentarz