OWSIANKA PIECZONA ZE ŚWIEŻYMI OWOCAMI

Sięgam do przepisów które powstały początkiem tego roku. Wspólnie z Kasią z Gotuj z Kasią oraz Moniką z Z Chaty Na Końcu Wsi przy wsparciu całej gromadki dzieci ogarniałyśmy sesję dla Magazynu KOCIOŁ. To była sesja z jedzeniem dla maluchów i wspólnie ogarnęłyśmy sporo naprawdę fajnych przepisów. Sesja była jedną z najbardziej wyczerpujących w jakich dane było mi uczestniczyć, ale też niezwykle uroczą, pełną zaskakujących sytuacji, a jej efekty były nawet dla nas zaskakujące 🙂

Dzisiaj pierwszy z przepisów. Owsianka pieczona, którą możesz modyfikować dodając różnorodne dodatki a serwować możesz zarówno na śniadanie, jak i na podwieczorek. Możesz potraktować to również jako zdrowy deser.

OWSIANKA PIECZONA SKŁADNIKI

  • 1 szklanka płatków owsianych
  • ½ szklanki mleka (krowiego lub roślinnego)
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • 1 banan
  • 1 gruszka
  • do podania miękkie owoce: maliny, truskawki, borówki lub jagody

PRZYGOTOWANIE:

  1. Owoce obierz i pokrój na niewielkie kawałki.
  2. W misce ubij jajka, dodaj jogurt oraz mleko i dokładnie wymieszaj.
  3. Masę wymieszaj z płatkami i pokrojonymi owocami. Odstaw na 15 minut.
  4. Owsiankę wyłóż do formy żaroodpornej lub małych foremek.
  5. Piecz w temperaturze 180°C około pół godziny.

 

Owsianka pieczona – fot. Kasia Sieradz
Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

Jeden komentarz

Zostaw komentarz