FRITTATA Z KIEŁKAMI

Frittata z kiełkami

Frittata z kiełkami to jeden z dwóch moich przepisów, który znalazł się w ostatnim, piętnastym numerze Magazynu Kocioł w dziale przepisów kiełkowych. Już za kilka dni zaproszę Was na świetną, prostą do przygotowania pastę, a dzisiaj propozycja śniadaniowa lub kolacyjna w postaci frittaty, czyli zapiekanego omleta.

W mojej wersji wykorzystałam ser z niebieską pleśnią oraz kiełki rzodkiewki i brokuła, ale Ty możesz jak najbardziej eksperymentować zarówno z rodzajem sera, jak i zieleninki.

SKŁADNIKI:

  • 50 g kiełków brokuła
  • 50 g kiełków rzodkiewki
  • 8 jajek
  • 150 g sera z niebieską pleśnią
  • 1 czerwona cebula
  • ¼ szklanki oleju
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  1. Na dużej patelni rozgrzej olej.
  2. Cebulę pokrój w drobną kostkę, oprósz solą i zeszklij na oleju.
  3. Rozgrzej piekarnik do 200°C.
  4. Jajka wybij do miski i dokładnie roztrzep. Dodaj pokruszony ser oraz kiełki. Dopraw solą oraz pieprzem i wymieszaj.
  5. Na patelnię wylej masę jajeczną i wstaw do piekarnika na 15 minut.

Frittata z kiełkami powinna na stole wylądować gorąca, bezpośrednio po upieczeniu.

Zobacz także...

Jeden komentarz

Zostaw komentarz