Frittata z kiełkami to jeden z dwóch moich przepisów, który znalazł się w ostatnim, piętnastym numerze Magazynu Kocioł w dziale przepisów kiełkowych. Już za kilka dni zaproszę Was na świetną, prostą do przygotowania pastę, a dzisiaj propozycja śniadaniowa lub kolacyjna w postaci frittaty, czyli zapiekanego omleta.
W mojej wersji wykorzystałam ser z niebieską pleśnią oraz kiełki rzodkiewki i brokuła, ale Ty możesz jak najbardziej eksperymentować zarówno z rodzajem sera, jak i zieleninki.
SKŁADNIKI:
- 50 g kiełków brokuła
- 50 g kiełków rzodkiewki
- 8 jajek
- 150 g sera z niebieską pleśnią
- 1 czerwona cebula
- ¼ szklanki oleju
- sól
- świeżo mielony pieprz
- Na dużej patelni rozgrzej olej.
- Cebulę pokrój w drobną kostkę, oprósz solą i zeszklij na oleju.
- Rozgrzej piekarnik do 200°C.
- Jajka wybij do miski i dokładnie roztrzep. Dodaj pokruszony ser oraz kiełki. Dopraw solą oraz pieprzem i wymieszaj.
- Na patelnię wylej masę jajeczną i wstaw do piekarnika na 15 minut.
Frittata z kiełkami powinna na stole wylądować gorąca, bezpośrednio po upieczeniu.
Jeden komentarz