Na walentynkową kolację polecam Wam cannelloni z brokułami. Ta lekka, wegetariańska zapiekanka smakowała moim domowym mięsożercom, choć byłam przekonana, że uznają ją jako danie „może być”. Jeśli szukasz pomysłów na dania z makoronem, zobacz tutaj.
SKŁADNIKI NA CANNELLONI Z BROKUŁAMI:
- 400 g brokułów mrożonych marki Poltino
- 150 g sera żółtego
- 125 g (pół opakowania) makaronu cannelloni
- opakowanie Kremu brokułowego z koperkiem marki Poltino
- 1/2 szklanki wody
- 2 ząbki czosnku
- sól, świeżo mielony pieprz
PRZYGOTOWANIE:
- Brokuły ugotuj na parze. Powinny być al dente.
- Ser żółty zetrzyj na tarce.
- Zmiksuj brokuły z dodatkiem czosnku. Dodaj 2/3 żółtego sera, wymieszaj i dopraw solą oraz świeżo mielonym pieprzem.
- Zupę podgrzej z wodą i dopraw solą oraz pieprzem.
- Rurki cannelloni napełnij farszem brokułowo-serowym. Najlepiej sprawdzi się do tego rękaw cukierniczy.
- Na dno naczynia żaroodpornego wylej kilka łyżek zupy. Ułóż obok siebie rurki i zalej je zupą.
- Wierzch dania posyp resztą startego sera. Naczynie przykryj folią aluminiową.
- Wstaw do rozgrzanego do 180 stopni C piekarnika. Piecz około 30 minut. Po tym czasie zdejmij folię. Dopiekaj jeszcze przy włączonym termoobiegu, do ładnego zrumienienia – około 15 minut.
Podawaj gorące, bezpośrednio po wyjęciu z piekarnika.