Gnocchi w sosie śmietanowym z fenkułem to połączenie klasycznej włoskiej kuchni z anyżowym posmakiem jaki daje fenkuł. Delikatne, ziemniaczane kluski w otoczeniu kremowego sosu i lekko anyżowego smaku fenkułu to doskonały pomysł na szybki, a jednocześnie wyrafinowany obiad. Mam nadzieję, że zachwyci zarówno fanów kuchni roślinnej, jak i miłośników śródziemnomorskich smaków.
To jeden z przepisów, który przygotowałam w ramach współpracy z Magazynem Kulinarnym KOCIOŁ.
Fenkuł
znany też jako koper włoski, to warzywo o charakterystycznym anyżowym zapachu i smaku. Należy do rodziny selerowatych i pochodzi z rejonu Morza Śródziemnego. W kuchni wykorzystuje się zarówno jego bulwę, jak i łodygi oraz liście (przypominające koperek), a także nasiona. Ma białą, zgrubiałą bulwę z zielonymi łodyżkami zakończonymi pierzastymi listkami. Wyglądem przypomina trochę cebulę połączoną z selerem naciowym. Koper włoski ma lekko słodkawy, anyżowy, ale też bardzo odświeżający smak. Po obróbce cieplnej (duszeniu, pieczeniu) staje się łagodniejszy i bardziej kremowy.
Fenkuł czyli koper włoski w kuchni
- Na surowo: do sałatek – cienko pokrojony daje chrupiący, orzeźwiający efekt.
- Na ciepło: duszony, pieczony, grillowany lub dodawany do zup i dań makaronowych.
- Z przypraw: nasiona fenkułu są popularne w kuchni indyjskiej i bliskowschodniej.
SKŁADNIKI NA GNOCCHI W SOSIE ŚMIATANOWYM Z FENKUŁEM:
- 2 bulwy fenkuła (kopru włoskiego)
- 300-400 ml słodkiej śmietany (18-30%)
- 1-2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka oliwy
- sól, świeżo zmielony pieprz
- ok. 500 g gotowych gnocchi
- 50 g startego parmezanu
PRZYGOTOWANIE:
- Bulwy fenkuła kroimy na małe kawałki, czosnek obieramy i siekamy. Na patelni rozgrzewamy masło i oliwę, wkładamy czosnek, oprószamy solą i szklimy. Dokładamy fenkuła i smażymy na małym ogniu, aby warzywo zmiękło.
- Wlewamy śmietanę, dodajemy połowę parmezanu i doprawiamy solą oraz pieprzem. Gotujemy na małym ogniu 3-4 minut, dokładamy gnocchi. Gotujemy jeszcze kilka minut, aby kluski zdążyły się zagrzać.
- Przed podaniem posypujemy pozostałym parmezanem, możemy też opcjonalnie udekorować listkami kopru włoskiego.
