MAROKAŃSKA ZUPA HARIRA

Zupa harira

Marokańska zupa harira to jedno z najbardziej znanych i lubianych dań kuchni marokańskiej. Gęsta, sycąca i pełna orientalnych przypraw, stanowi idealne połączenie smaku, aromatu i wartości odżywczych. Nie ma jednego konkretnego przepisu, bo każda gospodyni przygotowuje ją po swojemu. Choć ten przepis bazuje na mięsie jagnięcym, bardzo popularnym w Maroku, to harirę można przygotować z dodatkiem wołowiny, cielęciny czy kurczaka, ale spotyka się też wersję wegańską. 

Przyprawia się ją też bardzo różnie, często dodając poza wymienionymi przyprawami: mielony kumin, pieprz cayenne czy wędzoną paprykę. Aby była jeszcze bardziej pożywna dodaje się ziemniaki, ryż lub makaron vermicelli. Do zupy podawany jest marokański chleb, khobz. Często jako dodatek podawane są suszone daktyle lub jajko na twardo.

Przepis powstał w ramach współpracy z Magazynem Kocioł.

SKŁADNIKI – MAROKAŃSKA ZUPA HARIRA:

  • 500-750 g jagnięciny z kością, podzielonej na małe kawałki
  • 1-2 litry bulionu, można go zastąpić wodą
  • 1 duża cebula
  • 1 duża marchewka
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 4-5 ząbków czosnku, drobno posiekanych
  • 1 puszka krojonych pomidorów 
  • 1 szklanka zielonej lub brązowej soczewicy
  • 1 puszka ciecierzycy, razem z zalewą lub 1 szklanka suchej ciecierzycy namoczonej przez noc
  • 2-3 łyżki oliwy
  • 1-2 łyżeczki mielonego imbiru,
  • 1-2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • ½ łyżeczki mielonej kurkumy
  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • sól, pieprz
  • cząstki cytryny lub limonki, listki kolendry, pieczywo, do podania

PRZYGOTOWANIE:

  1. Warzywa kroimy w drobną kostkę.
  2. W dużym garnku o grubym dnie rozgrzewamy oliwę, wkładamy warzywa, oprószamy solą i chwilę smażymy, cały czas mieszając. Wkładamy mięso i smażymy chwilę razem. Następnie dodajemy pomidory i dusimy przez kilka minut mieszając. 
  3. Jeśli chcemy użyć suchej ciecierzycy, dodajemy ją na tym etapie. Dolewamy ½ litra bulionu lub wody, garnek przykrywamy i dusimy do miękkości mięsa. W razie potrzeby dolewamy więcej wody.
  4. Dodajemy opłukaną soczewicę oraz ciecierzycę, jeśli używamy z puszki. Dolewamy resztę bulionu lub wody, doprawiamy wszystkimi przyprawami, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu 15-20 minut, aż soczewica zrobi się miękka.
  5. Na koniec dodajemy koncentrat i zagęszczamy mąką wymieszaną z wodą. Opcjonalnie dolewamy więcej wody, aby uzyskać odpowiednią gęstość.
  6. Posypujemy listkami kolendry, podajemy z cząstką cytryny lub limonki oraz pieczywem.
Zupa harira
Marokańska zupa harira

Zobacz także...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *